NieuwsVerenigd Koninkrijk

Prins Harry en zijn vrouw Meghan doen stap terug binnen koninklijke familie

Prins Harry en zijn vrouw Meghan hebben besloten een deel van hun officiële taken voor het Britse koningshuis neer te leggen.

Prins Harry en zijn vrouw Meghan begin oktober.Beeld EPA

‘We zijn voornemens een stap terug te doen als ‘senior’ leden van het koningshuis en eraan te werken om financieel onafhankelijk te worden, terwijl we de koningin blijven steunen’,  schrijft het koppel. De twee zijn van plan hun tijd te verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Het koppel maakt later meer bekend over de details van de beslissing.

De twee willen, zo schrijven ze in een verklaring, na maandenlang nadenken en discussiëren hun aandacht gaan verdelen tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Meghan Markle is Amerikaanse. De twee trouwden in 2018. Het stel wil dat hun in mei geboren zoon Archie wel de tradities van de koninklijke familie meekrijgt, maar dat het gezin daarnaast ook de ruimte heeft om zich te focussen op een nieuwe liefdadigheidsinstelling.

De twee willen, schrijven ze, een ‘nieuwe, progressieve rol binnen het instituut’ van het Britse koningshuis.

Lees meer over prins Harry en zijn vrouw Meghan

Prins Harry en zijn vrouw Meghan willen maximaal twee kinderen op de wereld zetten om het klimaat en de aarde niet onnodig uit te putten, zei de prins in het septembernummer van de Britse Vogue. 

In februari deed een uitgelekte brief van Meghan Markle aan haar vader stof opwaaien rond het Britse koningshuis. Prins Charles moet zien te bemiddelen tussen zijn twee totaal verschillende schoondochters, Meghan en Kate.

Het risico dat prins Harry en Meghan Markle een huwelijk vol hindernissen tegemoetgaan is welbeschouwd heel groot, leert een blik op hun koninklijke voorgangers. Dat schreef Sander van Walsum ten tijde van hun huwelijk in 2018.

Meer over