Prins Charles trouwt 8 april met Camilla Parker Bowles

De Britse kroonprins Charles treedt op 8 april in het kasteel van Windsor in het huwelijk met Camilla Parker-Bowles...

ANP

De twee zijn al lange tijd geliefden en partners, maar politiek en tradities leken een echtelijke verbintenis in de weg te staan.

Donderdag is echter vanuit de residentie in Londen van de kroonprins, Clarence House, aangekondigd dat de kroonprins hertrouwt. Parker-Bowles, in 1947 geboren als Camilla Rosemary Shand, krijgt de titel hertogin van Cornwall. Ze wordt 'Princess Consort' en geen koningin indien Charles de troon bestijgt.

Prins Charles was eerder gehuwd met Diana Spencer, beter bekend als Diana, prinses van Wales. Het in 1981 gesloten huwelijk werd in 1996 officieel ontbonden. Diana en de kroonprins kregen twee kinderen, William en Harry. Diana kwam in 1997 om het leven tijdens een auto-ongeluk in Parijs.

Prins Charles en Parker-Bowles kennen elkaar al sinds 1970. Prinses Diana voerde 'de rottweiler' Parker-Bowles herhaaldelijk op als een van de belangrijkste factoren bij de mislukking van haar huwelijk. Camilla Shand trouwde in 1973 met de officier Andrew Parker-Bowles, een vriend van prins Charles. Ze kregen twee kinderen, Tom en Laura, en scheidden in 1995.

Een nieuw huwelijk van kroonprins Charles lag gevoelig omdat het Britse staatshoofd bij zijn of haar troonsbestijging ook automatisch hoofd van de Anglicaanse kerk, de Kerk van Engeland, wordt. Deze kerk is traditioneel tegenstander van huwelijken met gescheiden personen waarvan de voormalige partner nog in leven is.

De kerk is evenwel bezig met nieuwe richtlijnen en de voormalige bisschop van Canterbury George Carey drong recent aan op een huwelijk tussen beide levenspartners.

De Britse koningin Elizabeth II en haar echtgenoot prins Philip zijn volgens een verklaring van Buckingham Palace van donderdag erg blij met het aangekondigde huwelijk. De Britse premier Blair bestempelde het huwelijk als heel goed nieuws. De Britse vorst moet formeel advies inwinnen van de regering over een eventueel huwelijk van de erfgenaam van de troon.

Meer over