nieuwsBuckingham Palace

Prins Andrew legt koninklijke taken voorlopig neer na desastreus interview over Epstein

Prins Andrew legt al zijn openbare werkzaamheden voor onbepaalde tijd neer. Dat heeft Buckingham Palace woensdagavond bekend gemaakt, vier dagen na het geruchtmakende BBC-interview over zijn band met Jeffrey Epstein.

Redactie
Prins Andrew afgelopen zomer.  Beeld REUTERS
Prins Andrew afgelopen zomer.Beeld REUTERS

Zijn opmerkelijke optreden hebben ertoe geleid dat meerdere ondernemingen hun samenwerking met Andrews liefdadigheidsorganisaties hebben verbroken.

In de verklaring van het paleis staat dat de 59-jarige prins bereid is mee te werken aan politie- en justitie-onderzoeken. De kans bestaat dat de FBI meer wil weten over zijn vriendschap met de drie maanden geleden overleden investeerder en pedofiel. Ook de vraag of hij in 2001 seks heeft gehad met de toen 17-jarige Virginia Roberts zal bij zulke verhoren aan de orde komen. Volgens The Daily Mail is Andrew tot deze stap gedwongen door prins Charles en koningin Elizabeth.

Anders dan tijdens het interview toonde Andrew in de verklaring berouw over zijn vriendschap met Epstein en betoog hij medeleven met de jongevrouwen die het slachtoffer zijn geworden van diens onzedelijke praktijken. Aanvankelijk had de prins, die niet bekend staat om zijn vermogen tot zelfkritiek, het vraaggesprek tegenover zijn moeder een groot succes genoemd, maar hij lijkt te zijn geschrokken door de negatieve reacties. De paria-prins, is hij genoemd.

Grote hindernis

‘Het is mij de afgelopen dagen duidelijk geworden dat de omstandigheden met betrekking tot mijn band met Jeffrey Epstein een grote hindernis zijn geworden bij het werk van mijn familie en het waardevolle werk van de vele liefdadigheidsorganisaties die ik op trotse wijze steun’, luidde de verklaring. British Telecom was woensdag de jongste onderneming die zich is gaan beraden over de samenwerking met de hertog van York.

Ook The Outward Bound Trust, een liefdadigheidsinstelling die arme kinderen in Londen helpt, zou af willen van Andrew als beschermheer. Hij had deze rol eerder dit jaar overgenomen van zijn vader Philip, die de rol liefst 65 jaar heeft vervuld. Twee Londense ziekenhuizen hebben gezegd geen drastische stappen te zullen ondernemen, terwijl de Metropolitan University volgende week over Andrews beschermheerschap gaat vergaderen.

Zodoende heeft de affaire grote, financiële gevolgen voor de goededoelensector, die in de Britse koninklijke familie haar voornaamste steun en toeverlaat kent. Voor de 93-jarige koningin, die anders dan de BBC beweerde niet akkoord was gegaan met het televisieoptreden van haar tweede zoon, dreigt 2019 een nieuw rampjaar te worden, net als 1992 (de brand op Windsor Castle) en 1997 (de dood van Prinses Diana).

Ophef

Afgelopen maanden is er ophef geweest over prins Harry en diens vrouw, Meghan Markle. Het echtpaar leeft op voet van oorlog met de pers en tevens zouden er spanningen bestaat tussen Harry en zijn oudere broer William, de toekomstige koning. Andrew is al jaren een mikpunt van kritiek, door de naam die hij heeft als feestprins, zijn vele reizen over de wereld (‘Air Miles Andy’) en zijn weinig hoffelijke gedrag jegens ondergeschikten.

Andrew heeft zich sinds het interview amper laten zien, blijkt uit de royaltyberichtgeving in de Britse pers. Waar de koningin dinsdag de gouverneur van Queensland ontving, Prins Charles met diens vrouw Camilla een bezoek bracht aan Auckland, Prinses Anne het vliegtuig naar Amerika pakte en Prins Edward aanwezig was bij een receptie van de liefdadigheidsinstelling Comic Relief, schitterde Andrew door afwezigheid.

Andrews lot was dinsdagavond ook ter sprake gekomen bij het televisiedebat tussen Boris Johnson en Jeremy Corbyn. De premier merkte ietwat schertsend op dat het instituut monarchie boven kritiek verheven is. Er komen nu ook vragen bovendrijven voor de Britse politie die ondanks belastende verklaringen met betrekking tot Andrew en Epsteins Britse vriendin Ghislaine Maxwell geen onderzoek besloot in te stellen naar zedendelicten en vrouwenhandel.

Het doek valt voor prins Andrew: schade na BBC-interview is ongekend

Het interview dat de Britse prins Andrew gaf aan de BBC over zijn band met de veroordeelde zedendelinquent Jeffrey Epstein heeft mogelijk onherstelbare reputatieschade aangericht. Bedrijven en liefdadigheidsinstellingen verbreken de samenwerking met de hertog van York, die al jarenlang wordt omgeven door controverses.

Meer over