NIEUWSPrins Andrew

Prins Andrew drijft ruzie met Amerikaans departement van justitie nog verder op de spits

Prins Andrew heeft de Amerikaanse aanklager ervan beticht publiciteit te zoeken en te liegen. Via zijn advocaten liet de tweede zoon van koningin Elizabeth weten drie keer te hebben aangeboden om te helpen bij het onderzoek naar zijn banden met de overleden zedendelinquent Jeffrey Epstein.

Patrick van IJzendoorn
Via Jeffrey Epstein zou de prins twintig jaar geleden in contact zijn gekomen met de toen 17-jarige Virginia Roberts Beeld EPA
Via Jeffrey Epstein zou de prins twintig jaar geleden in contact zijn gekomen met de toen 17-jarige Virginia RobertsBeeld EPA

De 60-jarige reageert hiermee op aantijgingen vanuit Amerika dat hij niet wil meewerken. Hoofdaanklager Geoffrey Berman baalt van Andrews houding en heeft nu een officieel verzoek ingediend.

De Hertog van York was jarenlang een goede vriend van Epstein, de pedofiele multimiljonair die vorig jaar augustus dood werd aangetroffen in zijn cel. Via Epstein zou de prins twintig jaar geleden in contact zijn gekomen met de toen 17-jarige Virginia Roberts. Zij heeft verklaard meerdere malen seks te hebben gehad met Andrew. In een geruchtmakend BBC-interview met Newsnight-presentatrice Emily Maitlis, afgelopen november, ontkende hij deze aantijgingen. De Britten vermaakten zich kostelijk met de verhalen, alibi’s en excuses die de prins tijdens het ongemakkelijke vraaggesprek gaf.

Gevraagd of hij bereid zou zijn mee te werken aan een gerechtelijk onderzoek bleef Andrew indertijd op de vlakte, zich verschuilend achter toekomstig juridisch advies. Berman zegt hem in het afgelopen half jaar drie keer te hebben benaderd, maar zonder resultaat. In maart zou Andrew, aldus Berman, de deur hebben dichtgegooid. Deze bewering wekte de woede van de prins. Zijn advocaten van het kantoor Blackfords lieten in een ‘verhelderende’ verklaring weten dat de Amerikanen niet de waarheid spreken en telkens de publiciteit zoeken. Hun cliënt zou maar al te graag bereid zijn om mee te werken.

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft nu een formeel verzoek ingediend om de prins te ondervragen. Als hij niet vrijwillig meewerkt, kan hij naar een Britse rechtbank worden gestuurd. Andrew’s advocaten betreuren deze gang van zaken. Het is onduidelijk of de Amerikanen Andrew alleen als getuige willen horen of dat ze in hem ook een potentiële verdachte zien. De prins, die bekend staat als een arrogante hork, heeft in ieder geval tijd genoeg om zich op deze zaak te richten. Sinds het BBC-interview mag hij voor straf geen officiële rol meer vervullen binnen het Britse koningshuis.

Meer over