Princeton overweegt verwijderen naam president om racisme

De Amerikaanse Princeton University overweegt gebouwen die hun naam danken aan de voormalig president Woodrow Wilson, een andere titel te geven. Deze beslissing is onderdeel van een actieplan tegen racisme van de prestigieuze universiteit na klachten over een 'racistisch klimaat'.

redactie
De Woodrow Wilson School of Public and International Affairs van Princeton in New Jersey. De school overweegt het gebouw een andere naam te geven. Beeld Reuters
De Woodrow Wilson School of Public and International Affairs van Princeton in New Jersey. De school overweegt het gebouw een andere naam te geven.Beeld Reuters

Wilson was tussen 1913 en 1921 president van de Verenigde Staten. Hij was de leider van de progressieve beweging, maar steunde ook de rassenscheiding die vooral in de zuidelijke staten in openbare ruimten gold. Rassenscheiding werd in 1964 in de VS afgeschaft door de Civil Rights Act.

De president van Princeton, Christopher Eisgruber, noemde Woodrow Wilsons erfenis een gevoelige en controversiële zaak. 'Ondanks zijn bijdrage aan de universiteit, is zijn racismeverleden schokkend', schreef de president. Ook heeft Eisgruber een speciaal team ingesteld om het huidige klimaat op Princeton te verbeteren.

Onrust

De discussie over racisme op onderwijsinstellingen in de VS wordt al langer gevoerd. De Universiteit van Texas verplaatste afgelopen zomer het beeld van een andere voormalig president, Jefferson Davis. Het beeld stond op een prominente plaats op de campus en zou, net als andere symbolen van de Confederatie, symbool staan voor racisme en discriminatie.

Twee weken geleden stapte de directeur van de Universiteit van Missouri op na klachten vanuit het american footbal-team. Hij zou niet genoeg optreden tegen racisme.

Het Wilson College van Princeton University. Beeld Reuters
Het Wilson College van Princeton University.Beeld Reuters
Meer over