'Prince slikte mogelijk onbewust pijnstillers met illegale stof fentanyl'

De zeer krachtige pijnstiller waaraan popster Prince is overleden, waren op de verpakking ten onrechte aangemerkt als een middel dat bij de drogist verkrijgbaar is. In werkelijkheid ging het om pillen met illegale fentanyl. Dit meldt persbureau AP zondag, op basis van een anonieme bron die betrokken is bij het onderzoek naar Prince's dood.

Redactie
Prince tijdens in 2011 tijdens een optreden in Stade de France. Beeld anp
Prince tijdens in 2011 tijdens een optreden in Stade de France.Beeld anp

De autoriteiten doen onderzoek naar de herkomst van de pillen met fentanyl, dat ongeveer honderd keer zo sterk is als morfine. Ze gaan er sterk vanuit dat Prince niet wist dat hij zulke zware middelen slikte, meldt de Star Tribune. De 57-jarige muzikant, die op 21 april stierf aan een overdosis, had geen recept voor het medicijn. Toch zat het middel in zijn lichaam, bleek eerder uit een autopsie.

Fentanyl wordt onder meer ingezet als pijnbestrijder bij vergevorderde kanker, maar wordt ook illegaal geproduceerd als drug. Het hoogst verslavende middel wordt vaak gemengd met cocaïne en heroïne. Het middel is de oorzaak van een explosief stijgend aantal fatale overdoses in de Verenigde Staten.

Verslaving

In mei werd bekend dat Prince een dag voor zijn dood hulp had gezocht bij een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van verslaafden aan pijnstillers. Omdat de arts geen tijd had, had hij zijn zoon met een tas vol medicijnen naar Prince gestuurd. De zoon en ongerust geworden personeel troffen de muzikant roerloos aan in de lift van zijn woning.

De Star Tribune meldt dat Prince met zijn kleding achterstevoren aan werd aangetroffen en dat hij waarschijnlijk al zes uur dood was toen hij werd gevonden. Onderzoekers hebben in zijn woning twintig potjes met pillen gevonden. Het merendeel bevatte vitamine c en aspirine.

Prince, die op 7 juni 1958 als Prince Roger Nelson werd geboren, geldt met zijn mix van funk en jazz en rock en pop als een van de belangrijkste muzikanten van de afgelopen decennia. Hij was een voorvechter van de rechten van kunstenaars. Hij stond ook bekend om zijn bijna permanente strijd met platenmaatschappijen.

Lees ook:

Prince werd gevonden in een lift in zijn huis. Reanimatie mocht niet meer baten, en hij werd om 10.07 dood verklaard.

Wat is het merk Prince waard bij toekomstig commercieel gebruik? En wie krijgt welk deel van de buit? Een gevecht tussen de nabestaanden en de fiscus. (+)

Fans herdenken Prince vlak na zijn overlijden bij zijn woning in Chaska, Minnesota. Beeld anp
Fans herdenken Prince vlak na zijn overlijden bij zijn woning in Chaska, Minnesota.Beeld anp
Meer over