Prince of Hendrix maar vooral de ‘Peppers’

Een glitterende handschoen en het deuntje van Michael Jacksons Billie Jean plopt meteen in je hoofd. Net als bij miljoenen anderen....

Wieteke van Zeil

Het collectieve geheugen zit vol beelden van het imago van rocksterren. Kleine details die de idolen onvergetelijk maakten. Simpele beelden die lekker blijven hangen. Ze zijn overal te vinden: op platenhoezen, koffiemokken en vooral op wallpapers en T-shirts. Dat we ze niet vergeten.

Maar hoe schaar je je als rocker in de rij van Groten? Voor een band is het natuurlijk altijd afwachten of je zelf ook idool wordt. De Red Hot Chili Peppers, van zichzelf al geen onverdienstelijke band, helpen het lot een handje, zo blijkt uit de nieuwe clip van hun nieuwe nummer Dani California. Even lijkt of er een oud filmpje van Elvis op staat. Swingende heupen vliegen loompjes bijna uit de bocht, op zwart-wit beeld. Net als je door hebt dat het Anthony Kiedis is, zanger van de Peppers, is daar alweer een nieuw shot – Kiedis met een funky afro, geflankeerd door een psychedelisch ogende bassist Flea. Het lijkt Jimi Hendrix, maar zou ook Prince in z’n Purple Rain-tijd kunnen zijn. Dat laat regisseur Tony Kaye (van American History X) in het midden. Na Elvis en Hendrix/Prince komen de Beatles voorbij, de Sex Pistols, Aerosmith (inclusief stoflappen aan de microfoon), Rammstein, en vooral: een prachtige vertolking van Kurt Cobain tijdens zijn beroemde MTV Unplugged-optreden, vlak voor zijn zelfmoord. Kruk, kaarsje, blonde lokken, een depressieve blik, en klaar.

De clip is een Hall of Fame, vertolkt door de bandleden. Of zo je wilt een parodie: het kaarsje dat uitwaait voor Cobain, de UFO die binnen komt zeilen op het podium (en dan even doet vermoeden dat het toch niet Axl Rose moet voorstellen, maar George Clinton). Niet overal is het duidelijk – op internet bekvechten fans om wie er wordt uitgebeeld. De een herkent de Nine Inch Nails in plaats van Rammstein, de ander ziet David Bowie in Flea.

Het gaat wat ver als iemand Avril Lavigne durft te noemen in het rijtje. Alsof de Peppers zich dáármee zou willen meten. Want daar gaat het uiteindelijk om: de band sluit aan in de rij. Aan het einde van de clip zie je ze als zichzelf optreden met het markante rode sterlogo op de achtergrond. De muziekgeschiedenis heeft er weer een icoon bij.

Wieteke van Zeil

Meer over