Primeur: boegeroep voor Trump tijdens debat

Boegeroep voor Donald Trump: dat is nog niet eerder gebeurd tijdens de Republikeinse verkiezingsdebatten op tv. Dinsdagavond werd hij twee keer uitgejouwd. Dat gebeurde onder meer toen hij werd aangevallen op zijn plan om elf miljoen illegalen te deporteren.

Donald Trump na het debat vannacht Beeld afp
Donald Trump na het debat vannachtBeeld afp

'Kom op mensen, dat is gewoon onmogelijk', zei John Kasich, de gouverneur van Ohio. 'Dat is een dom punt, een onvolwassen punt.'

Jeb Bush zei dat Trump met zijn harde standpunt over latino's de Democraten in de kaart speelt. 'In het kamp-Clinton geven ze elkaar nu high-fives, alleen al omdat we het over dit plan hebben.' Trump kwam niet verder dan zijn stokpaardjes. Hij verdedigde zijn immigratiestandpunt tegenover Kasich met de volgende redenering: 'Ik heb ongelooflijke bedrijven opgebouwd, die miljarden en miljarden dollars waard zijn. Ik hoef van deze man niets te horen. Geloof me, ik hoef van hem niets te horen.'

Dat leverde hem dus boegeroep op van het publiek in Milwaukee, net als het moment waarop hij Carly Fiorina onderbrak met de vraag waarom zij hem telkens onderbrak.

Tekst loopt door onder video

Verslavende verkiezingen

Een jaar voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen beginnen we een experiment. De (evolutionair) psychologen tegen de politicologen: wie doen betere voorspellingen over de strijd? Oftewel: laat de kiezer zich leiden door inhoud of uiterlijk? (+)

De Amerikaanse verkiezingen zijn verslavend, vindt Paul Brill, je zou denken dat de verkiezingen morgen al zijn. (+)


Verdeeldheid

Naast het verzet tegen Trump viel de Republikeinse verdeeldheid op over buitenlands beleid: moeten de Amerikanen wel of niet vaker hun tanden laten zien? Senator Marco Rubio, een havik, had daar een goede discussie over met libertariër Rand Paul, die tegen ingrijpen is. Paul vindt dat oorlogen te veel kosten, en dat een overheid die te veel geld uitgeeft en op het randje van faillissement verkeert valt niet te rijmen met conservatief beleid. 'Dat is niet veilig', zei Paul. Rubio reageerde door te zeggen dat 'we niet eens een economie zullen hebben als we niet eerst voor onze veiligheid zorgen'.

Ben Carson, de gepensioneerde hersendokter die afgelopen week veelvuldig werd aangevallen op details uit zijn biografie, kwam tijdens het debat goed weg. Hij was zelf geen leugenaar, Clinton was de grote leugenaar. Daarna was de kwestie van tafel. Ook over zijn onhaalbare idee van een vast belastingtarief (10 procent) voor rijk en arm werd niet kritisch doorgevraagd.

De presentatoren van het debat, van Fox Business en de Wall Street Journal, speelden een veel onderdaniger rol dan hun collega's in het vorige debat, die twee weken geleden zelf onder vuur kwamen te liggen.

Meer over