Prijsuitreikingen anno Trump zijn puur politieke aangelegenheden

Los van alle politiek in Hollywood even wat fijne Oscarfeitjes. Oké, en toch nog wat politiek.

Aaf Brandt Corstius
null Beeld
Beeld

Wandelschoenen

Uw sterrenkijker zou best een stukje over de Oscar-speech van Frances McDormand willen schrijven, want ze vindt Frances McDormand leuk, en die speech - samengevat: Vrouwen Zijn Superbelangrijk - ook, en het feit dat McDormand geen make-up scheen te dragen tijdens haar moment van glorie was ook verfrissend.

Maar die speech is de afgelopen dagen te vaak voorbijgekomen om hem te hebben kunnen missen. Kijk hem anders even terug.

Prijsuitreikingen in Hollywood zijn anno Trump puur politieke aangelegenheden geworden, een soort partijcongressen waar elke ster om de beurt zijn visie op Amerika en de wereld geeft in plaats van gewoon z'n moeder, zijn oma en The Academy huilerig te bedanken. Dus geven wij u kleine Oscarroddeltjes en -feitjes, want die heeft u wellicht gemist tussen alle verslaggeving over het bombastische politieke gekwaak van de acteurs en actrices door.

Leuk feitje: op de uitnodiging van Beyoncé en Jay-Z stond: 'No sitting, only dancing.' Die onthouden we voor als we zelf ooit weer eens een dansfeest geven.

Ander fijn feitje: Whoopi Goldberg tilde haar jurk op de rode loper op en bleek daaronder stevige bruine wandelschoenen te dragen. Met de veters los!

Verder viel op dat Jennifer Aniston bij geen van de feesten was - waarschijnlijk om dat ze net gescheiden is met haar langdurig verloofde Justin Theroux. (Overigens zag de ganse wereld nu weer kansen voor Brad Pitt en Aniston om hun romance over te doen. Een bron in People Magazine doofde deze hoop echter gauw, onder andere met de opmerking dat Aniston vast geen zin had om stiefmoeder van de zes kinderen van haar aartsrivaal Angelina Jolie te worden. Goed punt.)

Verder had Emma Watson een Time's Up-tatoeage laten zetten op haar onderarm - gelukkig wel een neptattoo, bleek later, want het toch vrij korte zinnetje was verkeerd gespeld; Times Up in plaats van Time's Up. Dit vinden wij echt lekker Hollywoodpolitiek.

Whoopi Goldberg. Beeld ap
Whoopi Goldberg.Beeld ap

Blank

En dan toch nog iets politieks. Er was een probleempje met actrice Emma Stone, die de Oscar voor beste regisseur mocht uitreiken. Zoals de rigeur is, hield zij daarvoor een speech over de vijf genomineerde regisseurs waarbij ze duidelijk wilde maken dat er onder die vijf maar één vrouw was.

'Deze vier mannen en Greta Gerwig creëerden dit jaar hun eigen meesterwerken', waren haar woorden. Waarop de twitterende wereld over Stone heen viel en haar beschuldigde van 'blank feminisme'. Want waarom zag Stone niet in dat twee van die vier mannen zelf minderheden waren - Guillermo del Toro een Mexicaan die tegenwoordig in Amerika woont, en Jordan Peele een African-American.

'Zij zijn geen blanke mannen die alles zomaar hebben gekregen, en verdienen het dus niet om als zodanig te worden neergezet', twitterde een van de kwade kijkers. Tja, maar hebben de overige twee mannen, die wel blank en Amerikaans zijn, dan alles zomaar gekregen? Dat kun je je ook weer afvragen. Het blijven glibberige tijden, en er zijn nog veel prijsuitreikingen nodig om dit allemaal uit te praten.

O, en er is een Barbiepop van Oprah in de handel, in haar kostuum uit de film A Wrinkle in Time. Met wit haar en gouden pailletten op haar wenkbrauwen.

Dat wilden we nog even kwijt.

Meer over