Nieuws

Priester vermoord in Frankrijk door man die eerder al kerk in brand stak

De moord op een priester zet kwaad bloed in de Franse regio Pays de la Loire. De vermoedelijke dader, die zichzelf heeft aangegeven bij de politie, is dezelfde man die vorig jaar een kathedraal in Nantes in brand stak.

De kerkbrand in Nantes in juli 2020. Beeld AP
De kerkbrand in Nantes in juli 2020.Beeld AP

Rechtse politici als Marine Le Pen vragen zich af waarom de vermoedelijke dader, een 40-jarige Rwandese asielzoeker, überhaupt nog in Frankrijk is. Na de brandstichting pakte de politie hem op, maar binnen afzienbare tijd mocht hij met een enkelband weer de straat op. Volgens Gérald Darmanin, minister van Binnenlandse Zaken, was het juridisch niet mogelijk de Rwandees tijdens het onderzoek naar de brandstichting uit te zetten.

Verschillende Franse media schrijven dat de vermoedelijke dader samenwoonde met de priester. ‘Gedurende enkele maanden’ kwam de Rwandees bij hem over de vloer, zegt een politiebron tegen persbureau AFP.

Darmanin heeft gezegd naar het dorp van delict, Saint-Laurent-sur-Sèvre, toe te gaan om steun te betuigen. De vermoedelijke dader was volgens Le Figaro een bekend gezicht in de christelijke gemeenschap in de gemeente. Zijn betrokkenheid bij de brandstichting vorig jaar juli was bekend, maar deed daar niets aan af.

De 15de-eeuwse kathedraal van Nantes werd flink beschadigd door die actie. De politie pakte de man binnen een week op, waarna hij uiteindelijk via zijn advocaat spijt betuigde. De dader zou tien jaar gevangenisstraf en een boete van 150 duizend euro boven het hoofd hangen, schetste de aanklager destijds. Zo'n honderd brandweermannen wisten te voorkomen dat de kerk in een vlammenzee opging.

Publiek debat

De kwestie geeft munitie voor een publiek debat over het justitiële systeem in Frankrijk, en de positie van asielzoekers daarin. De ultrarechtse Marine le Pen (Rassemblement National) sprak over een actie van ‘ongekende ernst’: ‘Dit is het complete failliet van de staat en van Darmanin’, schreef zij op Twitter.

Darmanin reageerde geagiteerd. ‘Wat een vernedering! In plaats van haar medeleven te betuigen aan de katholieken die deze moordenaar verwelkomden, betoogt mevrouw Le Pen zonder de feiten te kennen. Deze vreemdeling kon niet worden uitgezet ondanks zijn deportatiebevel, zolang zijn rechterlijke controle niet werd opgeheven’, aldus de minister van Binnenlandse Zaken.

Meer over