Presidentszoon krijgt 18 jaar voor belastingfraude

Ferdinand Marcos junior, de 38-jarige zoon van wijlen ex-president Ferdinand Marcos van de Filipijnen en diens echtgenote Imelda, is maandag wegens belastingontduiking veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar....

REUTER; AFP

Reuter, AFP

MANILA

Tegen Marcos junior, beter bekend bij zijn bijnaam Bongbong, is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Volgens een woordvoerder van de familie Marcos bevindt hij zich echter 'ergens in Europa'.

Volgens de rechter heeft de jonge Marcos geen aangifte gedaan over zijn inkomsten in de jaren 1982-'85, noch heeft hij over die periode belasting betaald.

In die jaren was Marcos junior gouverneur van de provincie Ilocos Norte. Marcos senior was toen nog president; in 1986 moest hij het veld ruimen, toen het Filipijnse volk in opstand kwam tegen zijn corrupte en dictatoriale bewind.

Zijn weduwe Imelda, die zelf in 1993 wegens corruptie is veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar, bevindt zich nog op vrije voeten in afwachting van hoger beroep. Ook haar staat een proces wegens belastingontduiking te wachten.

De erven Marcos zijn bovendien veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van in totaal 1,2 miljard dollar aan tienduizend personen wier mensenrechten onder het Marcos-bewind zijn geschonden.

Meer over