Presidentsverkiezingen in Kazachstan

In Kazachstan zijn zondag de stemlokalen geopend voor de presidentsverkiezingen. De huidige president Nazarbajev geldt als torenhoog favoriet voor de eindzege. Hij is al zestien jaar onafgebroken aan de macht in de Centraal-Aziatische Republiek....

De oppositie in het land is net als in eerdere jaren effectief monddood gemaakt. Zij speelt dan ook eigenlijk geen rol in de verkiezingen. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft veel waarnemers gestuurd. Tot nog toe heeft er nooit een stembusgang plaatsgehad in Kazachstan die voldeden aan de eisen van de OVSE.

De 65-jarige Nazarbajev heeft twee tegenstanders die enige bekendheid genieten in het immense maar dunbevolkte land. Oud-voorzitter Tukajbaj van het parlement en de voormalige minister van Arbeid, Bajmenov, maken evenwel geen kans om een termijn van zeven jaar te dienen als president van het land. Circa 8,6 miljoen stemgerechtigden mogen zondag stemmen.

Door de persoonsverheerlijking rond Nazarbajev, die stalinistische vormen begint aan te nemen, hebben vooral mensen op het platteland weinig weet van de politiek. Ze kennen slechts een kandidaat en dat is de zittende president. de stemlokalen in het westen van het land sluiten om 16.00 uur (Nederlandse tijd). In het oosten zijn ze dan al een uur dicht.

Meer over