Presidentskandidaat Fillon is geen sobere kasteelheer maar draagt pakken van 6.500 euro

François Fillon wordt beschouwd als de best geklede presidentskandidaat van Frankrijk. Altijd strak in een klassiek, sober, maar perfect zittend pak. Op maat gemaakt van de mooiste stoffen. Dat mag best iets kosten: de Journal du Dimanche onthulde deze week dat Fillon sinds 2012 voor 48,5 duizend euro aan kleding heeft gekocht bij de dure Parijse herenmodezaak Arnys.

Peter Giesen
Presidentskandidaat Fillon trekt zijn pak recht. Beeld afp
Presidentskandidaat Fillon trekt zijn pak recht.Beeld afp

Niet alle pakken betaalde hij zelf. Op 20 februari kocht een aanvankelijk anonieme 'vriend' twee kostuums voor Fillon, voor 6500 euro per stuk. Le Monde onthulde vanmiddag de identiteit van de gulle gever: Robert Bourgi, een advocaat met veel contacten in 'Françafrique', de nog altijd belangrijke Franse invloedssfeer in Afrika. Bourgi bestelde de pakken op 7 december, negen na dagen na de verpletterende overwinning van Fillon bij de Republikeinse voorverkiezingen. Op dat moment was afgevaardigde Fillon de gedoodverfde volgende president van Frankrijk. De kostuums werden betaald op 20 februari, toen de affaire rond Fillons echtgenote Penelope in volle hevigheid was losgebarsten.

Justitie onderzoekt nu of het cadeau strafbaar is. Afgevaardigden in de Assemblée Nationale moeten giften van meer dan 150 euro aangeven, als zij verband houden met hun mandaat. Volgens Fillon is er geen sprake van zo'n verband. 'Een vriend heeft mij de kostuums aangeboden, et alors?', zei hij in de zakenkrant Les Echos. Maar volgens Le Monde heeft Bourgi meegeholpen aan het organiseren van reizen van Fillon naar Senegal en Ivoorkust. Fillon kon een beroep op doen op Bourgi, als hij in contact wilde komen met Afrikaanse hoogwaardigheidsbekleders.

Door deze nieuwe zaak wordt het imago van de Republikeinse kandidaat verder geschaad. De vorige partijleider van de Republikeinen, Nicolas Sarkozy, raakte voortdurend in opspraak vanwege zijn voorliefde voor geld en blingbling. François Fillon presenteerde zich als een sobere, bescheiden en onkreukbare kasteelheer uit de Sarthe.

Van dit beeld is niets overgebleven. Fillon blijkt zijn kleren te kopen bij Arnys, de leverancier van sterren als Andy Warhol, Marcello Mastroianni en Yves Saint-Laurent. De prijzen op Fillons boodschappenlijstje doen de gemiddelde Fransman duizelen: een blazer van 4500 euro, twee pantalons voor 5000 euro, twee kasjmiertruien voor 4000 euro. De specialiteit van het huis is een boswachterscolbert met Mao-kraag dat ooit voor de architect Le Corbusier werd ontworpen. Fillon schafte er twee aan, voor 10 duizend euro.

Le Canard Enchaîné onthulde onlangs ook dat Fillon in 2013 een lening van 50 duizend euro had verzwegen, gekregen van de rijke zakenman Marc Ladreit de Lacharrière. Niets aan de hand, zei de advocaat van Fillon, de lening is terug betaald. Dat bleek echter pas gebeurd te zijn op 27 februari, nadat 'Penelopegate' aan het licht was gekomen.

Fillon en Sarkozy. Fillon in de boswachtercolbert van Arnys. Beeld afp
Fillon en Sarkozy. Fillon in de boswachtercolbert van Arnys.Beeld afp

Penelope Fillon werkte in 2012 en 2013 als 'adviseur' voor het literair tijdschrift La Revue des Deux Mondes, eigendom van diezelfde Ladreit de Lacharrière. In anderhalf verdiende ze een ton, in ruil voor twee korte recensies en een aantal niet nader gespecificeerde mondelinge adviezen. In 2010 verleende de toenmalige premier Fillon het grootkruis van het Légion d'Honneur aan Ladreit de Lacharrière. Volgens Fillons advocaat had het royaal beloonde adviseurschap van Penelope niets te maken met het verlenen van de onderscheiding.

Als parlementariër richtte Fillon in 2013 de consultancyfirma 2F op. Tussen 2013 en 2015 verdiende hij 750 duizend euro met het adviseren van bedrijven als de verzekeraar Axa, de bank Oddo en Fimalac, het bedrijf van, alweer, Marc Ladreit de Lacharrière. Al deze affaires hebben in elk geval duidelijk gemaakt dat Fillon veel meer waarde aan geld hecht dan altijd werd aangenomen. Bovendien rijst de vraag hoe onafhankelijk een presidentskandidaat is die dure cadeaus accepteert en bedrijven adviseert tegen riante vergoedingen.

Meer over