Presidenten China en Taiwan ontmoeten elkaar voor het eerst sinds 1949

Voor het eerst sinds het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 zullen China en Taiwan op het hoogste niveau met elkaar spreken. Dat meldt persbureau Reuters. Eerder op de avond maakte een woordvoerder van de Taiwanese president de historische ontmoeting al bekend.

De presidenten van Taiwan Ma Ying-jeou (links) en China Xi Jinping. Beeld reuters
De presidenten van Taiwan Ma Ying-jeou (links) en China Xi Jinping.Beeld reuters

De bespreking kan wel eens de laatste kans zijn voor China om aan te dringen op nauwere economische betrekkingen en uiteindelijk zelfs politieke betrekkingen. Taiwan kiest in januari een nieuwe president en een nieuwe regering en dat kan er wel eens toe leiden dat aan de toenadering een eind komt. Het bezoek van Xi kan wel eens nadelig zijn voor de nationalistische partij van Ma, omdat het risico bestaat dat kiezers weinig zien in verdere toenadering tot Beijing.

Sinds 1949, het jaar dat Taiwan zich afscheidde van de communistische Volksrepubliek China, hebben de landen niet meer op hoog niveau met elkaar gecommuniceerd.

De Chinese president Xi Jinping en zijn ambtgenoot uit Taiwan, Ma Ying-jeou, zullen elkaar zaterdag in Singapore spreken. De staatshoofden zullen geen overeenkomsten tekenen of verklaringen afleggen.

Volgens het kantoor van de Taiwanese president is het doel van zijn bezoek aan Singapore het handhaven van de wederzijdse vrede en het in stand houden van de huidige situatie.

President Xi Jinping. Beeld ap
President Xi Jinping.Beeld ap

Onafhankelijkheid Taiwan

Volgens Taiwan zullen de staatshoofden over hun onderlinge relatie spreken. Die relatie is dankzij president Ma van Taiwan ietwat ontdooid, maar nog altijd niet warm. Peking beschouwt Taiwan namelijk nog altijd als afvallige provincie. Volgens de officiële Chinese koers moet Taiwan daarom opnieuw worden ingelijfd bij China, desnoods met geweld.

De nationalistische regering vluchtte in 1949 naar het eiland Taiwan, nadat ze een nederlaag hadden geleden tegen de communisten van Mao Zedong. Aldaar riep zij de onafhankelijkheid uit.

Nog altijd erkennen slechts weinig landen de Taiwanese soevereiniteit omdat China niet accepteert dat landen officiële banden onderhouden met zowel China als Taiwan.

De president van Taiwan, Ma Ying-jeou. Beeld ap
De president van Taiwan, Ma Ying-jeou.Beeld ap

Verkiezingen

De ontmoeting vindt plaats tijdens een politiek gevoelige periode in Taiwan. Over enkele maanden, op 16 januari, gaat de bevolking naar de stembus om een nieuwe president en een nieuw parlement te kiezen. China heeft in het verleden geprobeerd deze verkiezingen te beïnvloeden, maar die pogingen mislukten telkens.

In de peilingen heeft de pro-Chinese Nationale Volkspartij van president Ma een achterstand op de Democratische Progressieve Partij, die zich juist inzet voor onafhankelijkheid van China. De DPP wil de garantie van president Ma dat de ontmoeting geen invloed zal hebben op de huidige verhouding tussen Taiwan en China.

Het feit dat de belangrijkste leiders in het parlement niet zijn geïnformeerd over de ontmoeting, duidt volgens de DPP op weinig transparantie. 'De bevolking vreest dat de president China dingen gaat beloven die de belangen van Taiwan kunnen schaden', aldus DPP-leider Joseph Wu.

Meer over