Update

President Zuid-Korea acht bemanning veerboot schuldig aan moord

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye heeft het gedrag van de bemanning van de veerboot Sewol 'onacceptabel' genoemd. Zij stelt de nalatigheid van de crew, die mede heeft geleid tot een groot aantal doden, 'gelijkwaardig aan moord'.

Reddingswerkers dragen het lichaam van een van de omgekomen passagiers van de veerboot. Beeld REUTERS
Reddingswerkers dragen het lichaam van een van de omgekomen passagiers van de veerboot.Beeld REUTERS

'De acties van de kapitein en enkele bemanningsleden waren volkomen onbegrijpelijk, onacceptabel en gelijk aan moord. Niet alleen mijn hart, maar de harten van alle Zuid-Koreanen zijn gebroken en gevuld met woede', aldus de president. Volgens Park is het steeds duidelijker dat kapitein Lee Joon Seok de evacuatie onnodig heeft vertraagd toen de veerboot begon te zinken.

Hij werd vorige week samen met twee andere bemanningsleden gearresteerd. De autoriteiten hebben hem nalatigheid ten laste gelegd. Vandaag arresteerde de politie nog eens vier leden van de bemanning: twee eerste stuurmannen, een tweede stuurman en een chef van de machinekamer. Verscheidene bemanningsleden hebben volgens ooggetuigen het zinkende schip verlaten voordat de passagiers van boord konden.

Dodental
De Zuid-Koreaanse veerboot zonk woensdag. Het officiële dodental is inmiddels opgelopen tot 64. Ongeveer 240 opvarenden zijn nog vermist. Onder de passagiers waren vooral veel middelbare scholieren die op schoolreisje waren. Dagenlang vragen wanhopige en woedende familieleden van slachtoffers en vermisten om een verklaring.

Uit een transcript van het gesprek tussen de crew en de verkeersleiding, dat gisteren is gepubliceerd, blijkt dat de verantwoordelijken op het moment dat passagiers geëvacueerd moesten worden, verlamd waren door besluiteloosheid en communicatieproblemen.

Op het meest cruciale moment tijdens de ramp zouden de bemanningsleden hebben getwijfeld, omdat onduidelijk was wat er na de evacuatie zou gebeuren. 'Als we mensen van boord halen, zullen ze dan meteen worden gered', vroeg een bemanningslid zich af.

Doordat de 476 passagiers niet direct van boord zijn gehaald werd de reddingspoging bemoeilijkt. Het schip lag immers al gekanteld naar één kant waardoor velen niet weg konden komen.

Verantwoordelijkheid kapitein
In het gesprek komt ook duidelijk de verantwoordelijkheid van de kapitein naar voren. 'We overzien de situatie niet volledig, dus de kapitein moet de eindbeslissing nemen over of er geëvacueerd moet worden of niet', aldus de verkeersleiding. Onder anderen de kapitein werd vrijdag opgepakt en aangeklaagd voor het verlaten van het schip, nalatigheid, het veroorzaken van letsel en het feit dat hij geen andere schepen om hulp heeft gevraagd.

Naast de besluiteloosheid en paniek was het volgens de bemanning 'onmogelijk' om passagiers instructies te geven. De verkeersleiding zegt daarop dat ze desondanks moeten zorgen dat iedereen een reddingsvest aantrekt.

Zuid-Koreaanse politieagenten staan voor het water waar het schip gezonken is. Beeld afp
Zuid-Koreaanse politieagenten staan voor het water waar het schip gezonken is.Beeld afp
Meer over