President zet in toespraak zegeningen en initiatieven op een rij; Clinton ruikt de overwinning

Met de geur van een komende overwinning in de neus zijn president Clinton en vice-president Gore vrijdag na een vlakke Democratische conventie begonnen aan hun herverkiezingscampagne....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

CHICAGO

Clinton toonde zich geen moment geïntimideerd door de enorme golf berichten over Morris en diens contacten met de prostituee Sherry Rowlands. Hij besteedde geen woord aan het incident en concentreerde zich volledig op zijn boodschap, dat Amerika 'op de goede weg is naar de 21ste eeuw'.

Volgens de president en de vice-president is de 'hoop teruggekeerd in Amerika'. De president sloot de conventie af met een toespraak van meer dan een uur, waarin hij de zegeningen van de afgelopen jaren op een rij zette en een waslijst van kleine initiatieven aankondigde.

Clinton deed een opvallende poging het doorgaans ruige debat beschaafd te houden. Hij riep zijn eigen staf en zijn tegenstander op 'niet over personen, maar over beleid en ideeën' te discussiëren. Clinton noemde Dole steeds 'mijn geachte opponent'.

Of zijn tegenstander dat verzoek zal honoreren is nog maar de vraag. Dole vindt dat Clinton niet over het juiste karakter en het morele kompas beschikt om president te zijn. De affaire-Morris wordt door de Republikeinen beschouwd als een bewijs dat de president 'een a-morele cynicus' (Scott Reed, campagnemanager van Dole) is.

Door snel afstand te nemen van Morris en door zijn belang als adviseur te bagatelliseren hoopt Clinton, die razend is op zijn voormalige raadgever, de schade te beperken. De politieke strateeg wilde eigenlijk aanblijven, maar hem werd in feite ontslag aangezegd.

Ruim voor het begin van Clintons toespraak, waaraan hij nog had meegewerkt, werden Morris en zijn vrouw de stad uitgestuurd. De boosheid van Clinton betrof vooral de denigrerende opmerkingen die Morris over Hillary had gemaakt.

De opwinding in de media (door adviseur James Carville vergeleken met vijftienduizend hongerige leeuwen die zich op één Big Mac stortten) had geen invloed op de stemming in de zaal. Vele afgevaardigden hadden nog nooit van Morris gehoord. Morris werkte achter de schermen, meed de schijnwerpers en zijn bestaan werd aanvankelijk door Clinton geheim gehouden. De president had zelfs een codenaam - Charlie - voor hem verzonnen.

Het opvallende aan de onthullingen over Morris en diens contacten met Sherry Rowlands in het Washingtonse Jefferson Hotel was, dat ze werden afgedrukt in The Star en vervolgens in The New York Post. The Star publiceerde in 1992 ook de aantijgingen van Gennifer Flowers tegen president Clinton. De krant was tot 1990 eigendom van Rupert Murdoch, die ook de Post bezit. De schrijver van het verhaal is een voormalige werknemer van News Corporation, het concern van Murdoch.

The Star geeft toe voor het verhaal van Rowlands te hebben betaald, maar dat zij uit eigen initiatief naar de krant is toegegaan. De krant heeft met publicatie gewacht totdat Morris in gezelschap van Rowlands gefotografeerd kon worden in het Washingtonse hotel.

De Democraten houden er sterk rekening mee dat de Republikeinen de affaire op enig moment zullen gebruiken. Meteen na de onthulling somden stafmedewerkers van Dole de lange lijst van schandalen op, waarin de Clintons en hun medewerkers en vrienden zijn betrokken.

'Acht ministers en ex-ministers zijn betrokken bij financiële schandalen. De Clintons zijn het middelpunt van het Whitewater-schandaal en de Paula Jones-zaak. Het drugsgebruik van Witte Huis-medewerkers wordt door de ogen gezien. Een van zijn vrienden, voormalig onder-minister van Justitie Hubbell, zit in de gevangenis', aldus de medewerkers van Dole.

Over het algemeen verwachten strategen en commentatoren dat Clinton enkele dagen last zal hebben van de publiciteit over deze affaire, maar dat die daarna zal doodbloeden als er geen nieuwe onthullingen komen. De Republikeinen hopen dat door het vertrek van de conservatieve, vakbekwame Morris het campagneteam van Clinton ontregelt raakt en fouten gaat maken. Het rumoer over Morris kon niet verhullen dat de campagne van Dole in grote moeilijkheden verkeert. In de geschiedenis van presidentsverkiezingen is nog nooit een kandidaat met een achterstand als die van Dole gekozen.

Pagina 19: Commentaar

Zie ook Economie

Meer over