President van Ecuador dreigt te worden afgezet

De Ecuadoraanse president Abdala Bucaram heeft donderdag het ontslag van drie ministers aangekondigd. Alfredo Adum (Energie), Frank Vargas (Binnenlandse Zaken) en Adolfo Bucaram (Sociale Zaken), de broer van de president, moeten vertrekken....

REUTER; AFP

Reuter, AFP

QUITO

Tijdens een toespraak voor de nationale radio en televisie liet Bucaram tevens weten 'alle mogelijke middelen' te zullen gebruiken om de constitutionele orde in zijn land te handhaven. De president staat onder grote druk van de oppositie om af te treden.

In de hoofdstad Quito omsingelden honderden betogers het parlementsgebouw. Zij wachtten daar op de uitkomst van een speciale parlementszitting waarin mogelijk wordt beslist over het afzetten van Bucaram. Parlementsvoorzitter Fabian Alarcon wilde niet zeggen of het parlement inderdaad tot deze drastische maatregel zou overgaan. Wel wilde hij kwijt dat de sessie van donderdagavond van 'enorm belang' zou worden.

De president zei in zijn rede voor radio en televisie echter dat deze zitting ongrondwettig is, omdat de parlementsvoorzitter verzuimd heeft de zitting in de kranten aan te kondigen. Vakbondsleiders kondigden aan dat de nationale staking wordt verlengd als Bucaram niet aftreedt. Deze staking begon op woensdag uit protest tegen de gigantische prijsverhogingen van gas en elektriciteit. De staking treft de industrie, handel en openbaar vervoer in de grote steden. Bucaram beloofde in zijn toespraak de prijsstijgingen te zullen terugdraaien.

Meer over