President Tsjetsjenië bedreigt Poetincriticus met Instagram-video

De leider van Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov, heeft een video online gezet waarin de Russische oppositiepoliticus Mikhail Kasjanov is te zien als doelwit van een sluipschutter. Dit meldt de BBC.

Tsjetsjeense vrouwen houden een bord vast met daarop de Tsjetsjeense autoritaire leider Kadyrov. Deze demonstratie vond plaats in Grozny op 22 januari 2016 en werd gesponsord door de Russische staat. Beeld afp
Tsjetsjeense vrouwen houden een bord vast met daarop de Tsjetsjeense autoritaire leider Kadyrov. Deze demonstratie vond plaats in Grozny op 22 januari 2016 en werd gesponsord door de Russische staat.Beeld afp

Kadyrov, waarnemend president van de autonome Russische deelrepubliek Tsjetsjenië, plaatste de video op zijn Instagram-account. Het doelwit, Kasjanov, is voormalig premier van Rusland en een bekend criticus van de Russische president Vladimir Poetin. Recentelijk noemde de Tsjetsjeense leider Poetins critici 'vijanden' en 'verraders'.

Doelwit Kasjanov ziet de video als een directe doodsbedreiging en eist een onderzoek. Ook andere oppositiepolitici noemen de video, die meer dan 17 duizend 'likes' kreeg, een doodsbedreiging.

Niet de eerste

Als Kasjanov werkelijk iets zou overkomen, zou hij niet de eerste criticus van Poetin zijn die het leven laat. In de laatste tien jaar zijn meerdere tegenstanders van de Russische president omgekomen, onder wie Aleksandr Litvinenko (overleden in 2006, vermoedelijk vergiftigd) en Boris Nemtsov (neergeschoten in 2015, vlakbij het Kremlin).

Over Nemtsov liet Kadyrov zich in het verleden al uit, ook via Instagram. Hij verdedigde vorig jaar maart een van de verdachten van de moord, de Tsjetsjeen Zaur Dadajev. Een dag later werd Kadyrov onderscheiden door Poetin met de 'Orde van Eer'. Ook Andrej Loegovoj, een van de verdachten van de moord op Litvinenko, kreeg die dag een onderscheiding.

Postuum

Wie was Boris Nemtsov? Lees het in dit postuum (+), geschreven door oud-Ruslandcorrespondent Olaf Koens.

Wie zijn er nog over?

Vermoord, opgepakt of anderszins kaltgestellt: de oppositie tegen Poetin is zelden een fraai lot beschoren. Wie is er nog over van de harde kern? Zie hier ons overzicht, met bovenaan, jawel, Kasjanov.

Poetin en Kadyrov

Tsjetsjenië is een onafhankelijke deelrepubliek van Rusland, gelegen in de noordelijke Kaukasus, ten noorden van Georgië. In het verleden, met name in de jaren negentig, werd in het gebied heftig gevochten. Een deel van de Tsjetsjeense bevolking streed voor onafhankelijkheid.
Poetins oorlog tegen de Tsjetsjeense separatisten, de tweede Tsjetsjeense oorlog (1999-2000), kostte duizenden levens. Poetin kwam als 'winnaar' uit de strijd: Tsjetsjenië bleef onderdeel van Rusland en de rebellen waren verslagen.

Toch blijft de Kaukasusregio fragiel, zoals ook de oorlog tussen Rusland en Georgië van 2008 liet zien. Om de stabiliteit te waarborgen, benoemde Poetin in 2007 Kadyrov als waarnemend president van deelrepubliek Tsjetsjenië. Hij regeert sindsdien met harde hand en drukt protesten van oppositie en separatisten de kop in. In ruil voor deze diensten ontvangt Kadyrov naar verluidt flink subsidie van het Kremlin.

Sinds 2007 is Kadyrov verschillende keren in verband gebracht met de dood van Russische oppositieleiders.

De Tsjetsjeense hoofdstad Grozny tijdens een demonstratie ter ere van Kadyrov op 22 januari 2016. Beeld afp
De Tsjetsjeense hoofdstad Grozny tijdens een demonstratie ter ere van Kadyrov op 22 januari 2016.Beeld afp

Lees meer

Lees hier meer over de relatie tussen Poetin en Kadyrov.

Meer over