NieuwsVerenigde Staten

President Trump ziet geen toename van wit nationalisme

De Amerikaanse president Trump ziet geen toename van wit nationalisme. Het zou een probleem kunnen zijn in Nieuw-Zeeland, zei Trump tegen verslaggevers vrijdag.

Redactie
Trump vandaag tijdens een persbijeenkomst. Beeld EPA
Trump vandaag tijdens een persbijeenkomst.Beeld EPA

‘Ik denk dat het slechts om een kleine groep mensen gaat’, antwoordde Trump op de vraag of hij die toename zag. Voordat de Australiër Brenton Tarrant (28) tijdens een zeer minutieus geplande terroristische aanslag het vuur opende op bezoekers van twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland, plaatste hij een manifest op een internetforum. Daarin schreef Tarrant dat hij Trump ziet als een ‘symbool van de hernieuwde witte identiteit’. Trump zei dat hij geen manifest had gezien waarin hij zo genoemd werd.

Vrijdagavond verklaarde Trump volledige steun aan de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. ‘We staan klaar om te helpen’, liet hij op Twitter weten. De terreuraanslag eiste tot nu toe 50 levens.

In eigen land kwam Trump onder vuur te liggen toen hij in 2017 aanvankelijk weigerde Racistische actievoerders in Charlottesville te veroordelen. Toen een man inreedt op tegendemonstranten viel een dode. De automobilist is een Amerikaan met extreemrechtse sympathieën.

Meer over