President Tanzania gaat straat op om vuil op te ruimen

De nieuwe Tanzaniaanse president John Magufuli is de straten opgegaan van de hoofdstad Dar es Salaam om vuil op te ruimen. Verbaasde inwoners van de stad zagen hoe hun staatshoofd bij het regeringsgebouw straatvuil weghaalde. Magufuli, die in oktober werd gekozen, had de Tanzanianen opgeroepen de straten schoon te maken op Onafhankelijkheidsdag.

Redactie
De Tanzaniaanse president geeft het goede voorbeeld. Beeld CCTV
De Tanzaniaanse president geeft het goede voorbeeld.Beeld CCTV

De jaarlijkse feestelijkheden op deze dag had hij om deze reden geschrapt. De president voert sinds zijn aantreden een campagne om de corruptie en het verval van het land te bestrijden.

Eerder gaf hij belastingontduikers een week de kans om hun achterstallige belasting te betalen. Ook ontsloeg hij corrupte overheidsfunctionarissen en verbood hij onnodige reizen van regeringsleden. Vanwege zijn no nonsense-aanpak wordt hij nu 'de bulldozer' genoemd.

'Laten we samenwerken om ons land, onze steden, huizen en werkplekken schoon, veilig en gezond te houden', zei de president tegen verbaasde voorbijgangers, terwijl hij straatvuil oppikte. Honderden bewoners van de hoofdstad gaven gehoor aan zijn oproep om de stad op te ruimen.

Schande

'Tanzania is veranderd, dit is het nieuwe Tanzania', zei een inwoner die enthousiast meehielp bij het schoonmaken van het strand bij Dar es Salaam. Magufuli schrapte vorige maand de festiviteiten op Onafhankelijkheidsdag.

Hij zei dat het een schande zou zijn om een militaire parade en een concert te organiseren terwijl Tanzania te maken heeft met een uitbraak van cholera.

De hashtag #WhatWouldMagufuliDo werd in korte tijd trending in Tanzania en de rest van Oost-Afrika. Bewoners lieten zien wat zij allemaal zouden doen om overheidsgeld te besparen. Ook werden andere staatshoofden opgeroepen het voorbeeld van Magufili op te volgen.

Meer over