President sprak met een stel aliens

MOSKOU Hoe moet een Russische politicus zich gedragen als hij ontvoerd wordt door buitenaardse wezens? Die vraag heeft het Russische parlementslid Andre Lebedev deze week voorgelegd aan de Russische president Dmitri Medvedev....

Van onze buitenlandredactie

De reden: de president van de Russische deelrepubliek Kalmukkië, Kirsan Iljoemzjinov, heeft deze week in een televisie-interview weer eens verteld over zijn ontmoeting met buitenaardse wezens.

De ontmoeting vond plaats in 1997. De aliens – mensachtige wezens in gele ruimtepakken, waarmee Iljoemzjinov via telepathie communiceerde – pikten de Kalmukse president op in zijn appartement, gaven een rondleiding op hun ruimteschip en zetten hem de volgende ochtend netjes weer af.

De excentrieke Iljoemzjinov, die al zeventien jaar aan de macht is in het straatarme steppestaatje Kalmukkië, heeft het verhaal van zijn bijzondere ontmoeting al vaak verteld. Maar de uitgebreide vertelling op de Russische televisie schoot bij parlementslid Lebedev, lid van de Liberale Democraten, in het verkeerde keelgat.

Lebedev vroeg de Russische president Medvedev daarom niet alleen na te gaan of de Kalmukse president nog wel in staat is om te regeren, maar ook om te verifiëren of Iljoemzjinov geen staatsgeheimen heeft doorverteld aan de aliens. ‘Ik verzoek u om aan te geven of de leider van de republiek Kalmukkië een verslag heeft opgesteld over zijn contacten met een buitenaarse beschaving’, aldus Lebedev.

De 48-jarige, boeddhistische Iljoemzjinov staat algemeen bekend als een vreemde snuiter. De autoritaire leider kwam in 1993 aan de macht door alle Kalmukkiërs 100 dollar en een mobiele telefoon te beloven. De ex-schaakkampioen (en huidig voorzitter van de Internationale Schaakbond FIDE) spendeerde ook tientallen miljoenen dollars aan het omvormen van de hoofdstad tot de ‘Stad van het Schaakspel’, waar internationale toernooien plaatsvinden. Parlementslid Lebedev heeft Verenigd Rusland, de partij van president Medvedev die een meerderheid heeft in het Kalmukse parlement, gevraagd de steun voor Iljoemzjinov in te trekken. In oktober loopt Iljoemzjinovs vierde termijn af.

Meer over