President Somalië overleeft aanslag

De president van de Somalische overgangsregering, Abdullahi Yusuf, is maandag in de stad Baidoa ternauwernood aan een zelfmoordaanslag met een autobom ontsnapt....

AP en Reuters

De Unie van de Islamitische Rechtbanken, de islamitische beweging die de hoofdstad Mogadishu en Zuid-Somalië in handen heeft, ontkende onmiddellijk verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. Minister van buitenlandse zaken Ismail Mohamed Hurre zei dat de regering denkt dat Al Qa’ida achter de aanslag zit. Terreurleider Osama bin Laden heeft Somalië ooit een slagveld in de oorlog tegen de Verenigde Staten genoemd.

De autobom explodeerde buiten het parlementsgebouw in Baidoa, de zetel van de zwakke overheidsregering, waar Yusuf tien minuten eerder een toespraak had gehouden. Presidentiële lijfwachten doodden zes aanvallers en er vielen vijf doden in het presidentieel konvooi.

De overgangsregering werd twee jaar geleden met steun van de Verenigde Naties geïnstalleerd, maar heeft buiten Baidoa geen enkele macht. De Unie van Islamitische Rechtbanken vestigde in het gebied onder haar controle voor het eerst sinds de omverwerping van het bewind van Siad Barre in 1991 enige orde.

Meer over