nieuws

President Poetin na top met Biden in Genève: we gaan de diplomatieke relatie herstellen

President Biden en president Poetin hebben afspraken gemaakt om de diplomatieke relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland nieuw leven in te blazen. Dat heeft Poetin woensdag gezegd na afloop van de topontmoeting in Genève.

De Russische president Poetin en zijn Amerikaanse collega Joe Biden schudden elkaar woensdag de hand bij hun ontmoeting in Genève.  Beeld AFP
De Russische president Poetin en zijn Amerikaanse collega Joe Biden schudden elkaar woensdag de hand bij hun ontmoeting in Genève.Beeld AFP

Meest concrete afspraak is de terugkeer van de Amerikaanse en Russische ambassadeurs naar hun posten. Washington en Moskou riepen eerder dit jaar hun ambassadeurs terug door diplomatieke spanningen, die begonnen met een tv-interview waarin Biden zei te denken dat Poetin ‘een moordenaar’ is.

De ambassadeurs zullen volgens Poetin de komende tijd proberen om samenwerking tussen de VS en Rusland te bewerkstelligen in ‘een hele reeks onderwerpen’. Poetin noemde strategische stabiliteit, cyberveiligheid en samenwerking in het noordpoolgebied.

‘Eerlijk en openhartig’

De Russische president omschreef het gesprek met Biden als ‘eerlijk en openhartig’. Hij prees de Amerikaanse president als ‘een afgewogen, ervaren en doorgewinterde politicus’. ‘Ik denk dat we dezelfde taal spraken.’

Ook zei Poetin dat de twee landen zullen proberen om een gevangenenruil te bewerkstelligen. De VS roepen om de vrijlating van Amerikaanse gevangenen in de Rusland, onder wie Paul Whelan, een voormalige beveiligingsmedewerker die in Rusland tot 16 jaar cel veroordeeld is wegens spionage. Whelan zegt onschuldig te zijn. Volgens Poetin is er ‘ruimte voor een compromis’.

Zoals verwacht heeft de top geen grote doorbraken opgeleverd. De VS en Rusland blijven sterk verdeeld over mensenrechten en de oorlog in het oosten van Oekraïne.

President Biden geeft later een persconferentie aan Amerikaanse journalisten. Hij wilde geen gezamenlijke persconferentie geven, zoals wel gebeurde na de top tussen Trump en Poetin in 2018.

Meer over