President Mesa van Bolivia treedt af na volksprotest

President Carlos Mesa van Bolivia is maandag afgetreden. Mesa verklaarde dat hij 'het land niet kan regeren in de huidige omstandigheden', doelend op de algemene staking en de vele wegblokkades....

Van onze correspondent

Mesa beschuldigt de linkse oppositieleider Evo Morales ervan Bolivia in een toestand van sociale chaos te hebben gestort. Morales, die tevens leider is van de Boliviaanse cocaboeren, had zijn aanhang opgeroepen het land maandag opnieuw lam te leggen met wegblokkades. Daarnaast is er al dagen een staking gaande in El Alto, de voorstad en toegangspoort tot de hoofdstad La Paz.

De linkse groeperingen eisen dat de regering een nieuwe wet uitvaardigt die de oliemaatschappijen dwingt de helft van hun winst aan de staat af te dragen in plaats van de 18 procent nu. Die eis werd vorig jaar tijdens een referendum door een meerderheid van de bevolking gesteund. Bovendien willen zij de onmiddellijke onteigening van het waterleidingbedrijf dat in Franse handen is.

Binnen een paar dagen zit La Paz zonder voedsel en brandstof, waarschuwde Mesa. 'Maar ik ben niet bereid te doden. Wij sturen de politie en de militairen niet de straat op, ik ga liever naar huis.' Het Boliviaanse parlement beslist woensdag of het het ontslag van de president accepteert. Mesa kwam in oktober 2003 aan de macht toen president Sanchez de Losada aftrad. Die had tijdens een opstand wel de militairen laten uitrukken met als gevolg meer dan vijftig doden. Mesa was op dat moment vice-president.

Meer over