President Maldiven vertrekt door protesten

De president van de Maldiven, Mohamed Nasheed, heeft dinsdag zijn ontslag ingediend. De bekende milieu-activist droeg de macht over aan zijn vicepresident Mohammed Waheed Hassan na gevechten tussen politie-agenten en het leger in de hoofdstad.

AP en REUTERS

MALÉ - De pijnlijke val van Nasheed, de eerste democratisch gekozen president van het eilandenrijk, kwam na wekenlange protesten tegen de arrestatie van de hoogste strafrechter. Deze werd door de president beschuldigd van partijdigheid en corruptie.

'Ik wil geen enkele Maldiviër kwaad doen', zei Nasheed in een tv-toespraak. 'Ik heb het gevoel dat de problemen alleen maar toenemen als ik aan de macht blijf en dat dit schadelijk is voor onze burgers. Dus de beste optie is af te treden.'

Enkele uren na de toespraak ontkenden Hassans medewerkers dat het leger druk had uitgeoefend op Nasheed om op te stappen. 'Het is absoluut geen coup, het was de wens van het volk', aldus zijn secretaris.

Demonstranten gingen dagelijks de straat op sinds Nasheed in januari een arrestatievel had uitgevaardigd tegen rechter Abdulla Mohamed. De president gaf het leger opdracht de rechter van het Hooggerechtshof te arresteren, Mohamed had een criticus van Nasheed vrijgelaten die onterecht zou zijn vastgezet.

De politieke crisis escaleerde toen de vicepresident, het Hooggerechtshof, de mensenrechtencommissie en het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN de vrijlating eisten van Mohamed. Dinsdag kwam het in de hoofdstad tot een treffen tussen leger en politie. Militairen schoten met rubberkogels op de agenten, omdat die weigerden de betogingen op te breken.

Nasheed werd in 2008 president. Met zijn verkiezing kwam een einde aan het dertig jaar durende bewind van Maumoon Abdul Gayoom. Nasheed kreeg snel internationale bekendheid vanwege zijn felle strijd tegen klimaatverandering.

Het afgelopen jaar werd de kritiek op zijn beleid groter. Zo leidden de economische hervormingen die Nasheed doorvoerde tot prijsstijgingen. Ook eisten islamitische activisten dat hij een conservatief religieus beleid voerde. De 300 duizend inwoners zijn overwegend moslim.

undefined

Meer over