President Liberia verlaagt eigen loon, vraagt senatoren voorbeeld te volgen: 'Onze economie is stuk; onze regering is blut'

George Weah kondigde maandag een van zijn eerste maatregelen aan als president van Liberia: een loonsverlaging voor zichzelf van een kwart. 'Onze economie is stuk; onze regering is blut', zo verklaarde de voormalige Wereldvoetballer van het jaar (1995) in zijn eerste officiële toespraak tot het West-Afrikaanse land. De 51-jarige Weah werd vorige week beëdigd, als opvolger van Ellen Johnson Sirleaf.

George Weah. Beeld anp
George Weah.Beeld anp

Weah hoopt misschien met zijn gebaar te laten zien dat het hem ernst is als de nieuwe leider van Liberia, dat nog herstellende is van de ebolaepidemie van 2014 die meer dan 4.800 levens eiste en forse schade toebracht aan de economie. Het geld dat wordt bespaard door de verlaging van het presidentiële salaris moet worden gebruikt voor de ontwikkeling van Liberia, aldus Weah.

Hij is zeker niet de eerste Afrikaanse president die zegt zijn eigen loon te verlagen. In Tanzania maakte John Magufuli in oktober vorig jaar bekend dat hij zijn maandinkomen terugschroefde naar 9 miljoen shilling, zo'n 3.200 euro, waarmee hij een van de minst betaalde staatshoofden werd in de regio. President Muhammadu Buhari van Nigeria kondigde in 2015 bij zijn aantreden aan dat hij de helft minder zou gaan verdienen dan zijn voorganger.

Goede voorbeeld

Magufuli in Tanzania en Buhari in Nigeria bepleiten een fiscaal prudent beleid; hun persoonlijke salarisverlagingen moeten dienen als het goede voorbeeld. Ze staan ook niet bekend om een extravagante levensstijl of een ongeremde plundering van de staatstegoeden, zoals gebeurde in Zaïre onder Mobutu, in de Centraal-Afrikaanse Republiek onder 'Keizer' Jean-Bédel Bokassa of in Nigeria onder generaal Sani Abacha.

Niet dat een relatief bescheiden salaris betekent dat een president per se op de centen moet letten. In veel Afrikaanse landen beschikt de president, dankzij zijn politieke machtspositie, over uitgebreide zakelijke bezittingen. José Eduardo dos Santos trad vorig jaar terug als president van Angola, na 38 jaar. Zijn salaris bedroeg naar verluidt ruim 1 miljoen kwanza per maand, 'slechts' 4.000 euro. Maar Dos Santos en zijn familie vergaarden een vermogen van miljarden dollars door Angola te veranderen in een soort familiebedrijf, met olie, telecom en vastgoed.

In Liberia verdiende de voorganger van George Weah op jaarbasis omgerekend zo'n 10.000 euro aan salaris maar ook 58.000 euro aan toelagen. Weah zegt dat hij beide wil verlagen met een kwart en hij roept parlementariërs en senatoren op om het voorbeeld te volgen. Maar zo'n verlaging vereist een wetswijziging en dus instemming van de politici zelf. Vraag is dus, aldus de Liberiaanse krant Daily Observer, of de verlaging er echt komt.

Meer over