President Iran bezoekt Italië en het Vaticaan

De Iraanse president Khatami is gisteren aangekomen in Italië. Het is voor het eerst sinds de islamitische revolutie van 1979 dat een Iraans staatshoofd het Westen bezoekt....

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Lamberto Dini, die het bezoek organiseerde, verwelkomde Mohammad Khatami. Italië vindt dat Khatami, die geldt als relatief gematigd, steun verdient en dat het isolement van Iran moet worden doorbroken.

De VS zien Iran nog steeds als een staat die terroristen steunt en wil sancties handhaven. Dini en premier D'Alema waren vorige week bij president Clinton en verklaarden dat zij de kwestie van de mensenrechten in Iran zullen bespreken met Khatami. Vorige week wonnen de aanhangers van Khatami de plaatselijke verkiezingen. Vooral de jongeren stemmen voor hervormingen. Maar Dini zei eerder deze week dat Khatami nog steeds wordt bereigd door de conservatieven.

Enkele duizenden Iraanse ballingen betoogden in Rome tegen het staatsbezoek van Khatami. In Amsterdam bezetten zeven demonstranten een uur lang het Italiaanse consulaat.

Meer over