President Iraaks-Koerdistan: 'Sinjar heroverd op IS'

Honderden Koerdische Peshmergastrijders zijn erin geslaagd de Iraakse stad Sinjar binnen te dringen en Islamitische Staat (IS) te verdrijven. Sinjar zou volledig zijn heroverd. Dit heeft de president van Iraaks-Koerdistan gezegd, meldt persbureau Reuters. Donderdag begonnen de Peshmerga een grootschalig offensief tegen de terreurgroep.

Redactie
Koerdische strijders in de buurt van Sinjar Beeld afp
Koerdische strijders in de buurt van SinjarBeeld afp

De Koerden zouden openbare gebouwen, ziekenhuizen en fabrieken op IS hebben heroverd. AP meldt dat de overwinning wordt gevierd met geweerschoten en Koerdische vlaggen.

Donderdag werd de belangrijkste verbindingsweg tussen de twee voornaamste steden in handen van IS - 'hoofdstad' Raqqa in Syrië en Mosul in Irak - al afgesneden. Sinjar ligt op deze route, die IS onder meer gebruikte voor distributie van wapens. Met de val van Sinjar zou het 'kalifaat' van IS nagenoeg in tweeën worden gesneden.

De Koerden stuitten op relatief weinig weerstand, vermoedelijk omdat een groot deel van de terroristen van IS de plaats al voortijdig was ontvlucht. Zo'n 7500 Peshmergastrijders, andere Koerden en Yezidi's (een religieuze groep) heroverden sinds donderdagochtend gebieden rond Sinjar, gesteund door bombardementen van de Verenigde Staten.

Meer over het offensief

Lees in dit stuk (+) van Midden-Oostencorrespondent Remco Andersen meer over het offensief bij Sinjar.

'Bommen op IS eisen honderden burgerlevens'

Uit onderzoek van journalistencollectief Airwars bleek afgelopen zomer dat er in een jaar tijd honderden burgerdoden zijn gevallen bij bombardementen op IS door de coalitie onder leiding van de VS. Lees er hier meer over.

Bevrijding binnen enkele dagen

De Amerikanen zijn iets terughoudender dan de Koerdische autoriteiten. Volgens de VS is het een kwestie van een paar dagen voor Sinjar volledig op IS is heroverd. 'We hebben er het volste vertrouwen in dat Sinjar de komende dagen zal worden bevrijd', zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vrijdag. Dit zou een grote overwinning betekenen voor de coalitie die onder leiding van de VS nu ruim een jaar IS bombardeert.

Sinjar is ook van symbolisch belang. Vorig jaar verdreef IS duizenden Yezidi's uit de plaats de bergen in. Dagenlang zaten mensen zonder voedsel en onderdak, waarna tientallen van hen werden afgeslacht.

undefined

Fotoreportage Sinjar

Fotograaf Eddy van Wessel bezocht vorig jaar de berg Sinjar, nadat daar honderden Yezidi naartoe trokken om IS te ontvluchten. Tientallen van hen werden door de terreurgroep afgeslacht. Bekijk zijn foto's hier.

Yezidi-kinderen die vorig jaar op de vlucht sloegen voor IS Beeld afp
Yezidi-kinderen die vorig jaar op de vlucht sloegen voor ISBeeld afp

Ramadi

Ook elders in Irak staat IS onder druk. Strijders van de terreurgroep worden verdreven uit de stad Ramadi, zo'n 100 kilometer ten westen van Bagdad. Dit zegt althans het Iraakse leger, dat de stad al maanden omsingeld. Een gemeentefunctionaris en een politieagent in Ramadi meldden aan persbureau Reuters dat het leger de stad nog niet is binnengevallen.

Hoe dan ook lijken de Iraakse troepen bij Ramadi er goed voor te staan. De stad viel in mei dit jaar in handen van IS, wat een zwaar verlies betekende voor de Iraakse troepen.

Bombardementen bij Sinjar, een Yezidi kijkt toe vanuit de bergen. Beeld afp
Bombardementen bij Sinjar, een Yezidi kijkt toe vanuit de bergen.Beeld afp
Meer over