President Desi Bouterse brengt Suriname louter slecht nieuws

André Telting zou zich waarschijnlijk in zijn graf omdraaien, kijkend naar Suriname anno 2011. Telting was de man die, als president van de Centrale Bank, tien jaar lang waakte over Surinames financiën.


Toen Desi Bouterse vorig jaar aantrad, had Suriname een deviezenreserve opgebouwd van 510 miljoen euro. En was er een fonds van zo'n 175 miljoen euro beschikbaar voor projecten.


Nu, nog geen zes maanden na Teltings overlijden, is de Surinaamse dollar gedevalueerd. De onrust over het regeringsbeleid neemt met de dag toe. Maandag lag het busvervoer plat. Vandaag vergadert het parlement over de forse belastingverhogingen en prijsstijgingen die donderdag werden aangekondigd.


Op straat wordt vooral neerbuigend gedaan over de forse salarissen van Bouterses adviseurs. Als de bevolking Teltings opvolger Gilmore Hoefdraad op televisie ziet, zien ze iemand die maandelijks 18 duizend euro meekrijgt. Volgende maand zit de ex-legerleider een half jaar in het presidentiële paleis. En de vraag is wat de Surinamers nog te wachten staat. Want Bouterse, die een 'Nieuw Suriname' beloofde, brengt louter slecht nieuws. Tekenend is dat hij nu al vijf dagen zwijgt over de onrust in het land.


Deels is het, toegegeven, niet Bouterses schuld wat Suriname nu overkomt. Dat de regering kampt met een begrotingstekort, komt vooral door een maatregel die onder Venetiaan werd ingevoerd: FISO. Dit nieuwe ambtelijk beloningssysteem, veroorzaakt een forse stijging van de loonkosten. In 2009 werd de eerste fase ingevoerd, nu volgt de tweede.


Volgens het IMF zullen de ambtelijke loonkosten door FISO met 50procent in twee jaar stijgen. In totaal tot 1,2 miljard Surinaamse dollar, een kleine 280 miljoen euro. En dat in een land waar eenderde van de beroepsbevolking leeft van de overheid.


Behalve het IMF waarschuwde ook Telting voor de explosieve stijging van de ambtelijke loonkosten. De regering-Bouterse wil met de belastingverhogingen het begrotingstekort wegwerken. Maar voor de impopulaire maatregelen is draagvlak nodig onder de bevolking.


En de vraag is of deze regering beschikt over genoeg steun onder de Surinamers. Want mede door de omstreden beloningen voor de Bouterse-adviseurs, is het beeld ontstaan van een regering die zichzelf verrijkt. Terwijl het volk lijdt. 'De erfenis van Telting wordt vernietigd', zei oud-parlementariër Arnold Kruisland (Nieuw Front) maandag.


Wat de regering donderdag geen goed deed, was dat minister Ramon Abrahams de maatregelen mede bekendmaakte. Abrahams, een Bouterse-vertrouweling, liet zijn werkkamer onlangs voor 35 duizend euro verbouwen.


De vraag is hoe lang Bouterse deze blunders kan blijven goedpraten. Waarschijnlijk niet lang meer. Niet voor niets doet vicepresident Robert Ammeerali zijn best om arbeidsonrust te voorkomen. Beiden weten dat het massale stakingen waren die in 1999 de kop kostten van toenmalig president en Bouterse-vertrouweling Jules Wijdenbosch.


Bouterse wil geen tweede Wijdenbosch worden: een president die niet wijs om ging met 's lands financiën. De benoeming van Hoefdraad, was een signaal dat hij het vertrouwen wilde winnen van de bevolking en het buitenland. Maar de komst van de IMF-econoom haalde weinig uit. Als de president nog verder het vertrouwen verliest, lijkt hem straks het lot beschoren van de nog altijd verguisde Jules Albert Wijdenbosch.


Meer over