President Bolivia wil verkiezingen

De afgetreden Boliviaanse president Carlos Mesa heeft dinsdag gepleit voor vervroegde algemene verkiezingen. Die moeten volgens hem onmiddellijk worden gehouden...

ANP

In een televisietoespraak dinsdagavond laat riep Mesa de voorzitters van beide kamers van het parlement op hun functie neer te leggen en verkiezingen uit te schrijven. Hij waarschuwde dat Bolivia, het armste land van Zuid-Amerika, zich op de rand van een burgeroorlog bevindt.

Het is in het land al wekenlang onrustig, doordat een deel van de bevolking de nationalisatie van de gasindustrie eist. Ook eisen de tienduizenden betogers die sinds maandag op de been zijn in regeringszetel La Paz, constitutionele hervormingen die het indiaanse deel van de bevolking meer invloed geven.

Het parlement zou dinsdag bijeenkomen om de crisis te bespreken en mogelijk een nieuwe president te kiezen, maar gewelddadige demonstraties verhinderden dat. Mesa bood maandag zijn ontslag aan, maar blijft in functie tot het parlement zich heeft uitgesproken.

De politie van La Paz schoot met traangas op de betogers, die gooiden met stenen en explosieven. Zij verzetten zich tegen de mogelijkheid dat vice-president Hormando Vaca Diez de nieuwe leider wordt van het land. Vaca Diez zou volgens de grondwet Mesa's taken moeten overnemen, als de volksvertegenwoordiging diens ontslag aanvaardt.

De speciale parlementszitting is nu uitgesteld tot donderdag en is uit veiligheidsoverwegingen verplaatst naar de hoofdstad Sucre, ongeveer zeshonderd kilometer ten zuiden van La Paz. Dat heeft Vaca Diez, die ook voorzitter is van de Senaat, bekendgemaakt.

Het parlement kan ook besluiten Mesa's ontslag te weigeren. Dat deed het al eerder in maart. Eduardo Rodriguez, de voorzitter van het hooggerechtshof, verklaarde zich dinsdag bereid Mesa's ambtstermijn, die loopt tot augustus 2007, af te maken, als Vaca Diez op te veel verzet stuit.

Meer over