President Bolivia afgetreden, opvolger roept op tot eenheid

De nieuwe Boliviaanse president Carlos Mesa riep zaterdag kort na zijn benoeming op tot nationale eenheid en kondigdespoedige verkiezingen aan. Na een maand van onlusten trad de Boliviaanse president Sanchez de Lozada vrijdagavond af. Hij is inmiddels uitgeweken naar de Verenigde Staten...

ANPAP en Reuters

Carlos Mesa riep zaterdag kort na zijn benoeming op tot nationale eenheid. Hij kondigdespoedige verkiezingen aan en hij beloofde meer te doen voor de Indiaanse bevolking. Verder zegde hij toe een 'bindend referendum' te zullen houdenover de plannen om gas naar de Verenigde Staten en Mexico te exporteren.

Hoewel de Boliviaanse grondwet hem toestaan de ambtstermijn van zijn afgetreden voorganger Gozalo Sanchez de Lozada - die in 2007 eindigt - af te maken,zei Mesa dat hij dat niet van plan is. Hij zei zichzelf te beschouwen als leider van een overgangsregering.

Vrijdag hadden al drie ministers van de centrumrechtse NFR de regering verlaten, nadat haar leider Manfred Reyes Villa vergeefs bij de president had aangedrongen op diens aftreden, om meer bloedvergieten te vermijden.

In een maand van protesten tegen de president vielen rond de zeventig doden, vooral door optreden van de politie. Door de stap van de NFR verloor de coalitie de meerderheid in het parlement.

Sanchez de Lozada was vrijdag zelf niet in het Congres aanwezig. Zijn ontslagbrief werd voorgelezen. Het parlement benoemde daarna vice-president Mesa tot opvolger. Volgens de grondwet mag de journalist en historicus de ambtstermijn van Sanchez de Lozada, die in augustus 2007 afloopt, voltooien.

Mesa is niet lid van een belangrijke partij. Hij werd midden 2002 politiek actief als partner van Sanchez de Lozada bij diens verkiezingscampagne. Volgens waarnemers is hij ook voor de oppositie aanvaardbaar.

De ex-president van Bolivia Sanchez de Lozada is zaterdag uitgeweken naar de Verenigde Staten.

Meer over