Nieuws

President Biden haalt Amerikaanse troepen uiterlijk 11 september uit Afghanistan

Na twee decennia valt dit najaar het doek voor de Amerikaanse militaire operatie in Afghanistan. President Biden heeft volgens The Washington Post besloten alle Amerikaanse troepen uiterlijk 11 september dit jaar uit Afghanistan weg te halen. Dan is het precies twintig jaar na de terreuraanslagen die voor de Verenigde Staten aanleiding vormden het land binnen te vallen.

Amerikaanse soldaten komen in december 2020 thuis na negen maanden in Afghanistan. Beeld Getty
Amerikaanse soldaten komen in december 2020 thuis na negen maanden in Afghanistan.Beeld Getty

Biden zal het besluit volgens The Washington Post woensdag bekendmaken. Het is de bedoeling dat de ongeveer 2.500 Amerikaanse militairen de komende maanden geleidelijk worden teruggetrokken. Die operatie moet dan uiterlijk 11 september zijn voltooid, als de VS de aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon herdenken.

Bidens besluit betekent dat de Amerikaanse troepen iets langer zullen blijven dan zijn voorganger, president Trump, met de streng islamitische Taliban was overeengekomen. Volgens dat akkoord zou er al op 1 mei een einde komen aan de Amerikaanse militaire interventie in Afghanistan.

Het was wel bekend dat Biden geen voorstander was van het voortzetten van de Amerikaanse militaire presentie in het land, maar sommige van zijn adviseurs waren bang dat een overhaast vertrek de Taliban in de kaart zal spelen. Talibanstrijders hebben grote delen van het land weer in handen gekregen en plegen de laatste tijd steeds meer aanslagen in krimpend regeringsgebied.

‘Zonder nieuwe datum was het oorlog’

Volgens een zegsman die The Washington Post citeert, staat het besluit vast: ‘We gaan naar nul troepen in september.’ Als de regering-Biden de belofte van Trump om alle troepen per 1 mei weg te halen had verbroken zonder een nieuwe datum te noemen, zou het op een nieuwe oorlog met de Taliban zijn uitgelopen. ‘En dat vond president Biden niet in het belang van het land.’

De VS vielen Afghanistan na 9/11 binnen om af te rekenen met de terreurgroep Al Qaida. Die opereert de laatste tijd weer in het land, maar vormt volgens een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris geen bedreiging meer voor de VS. Voor alle zekerheid zullen de VS nog troepen in de regio houden.

De oorlog in Afghanistan heeft aan ruim tweeduizend Amerikaanse militairen en aan zeker honderdduizend Afghanen het leven gekost. Daarnaast heeft de bijna twintig jaar durende operatie duizenden miljarden euro’s gekost, zonder dat er veel vooruitgang is geboekt.

Het is nog onduidelijk in hoeverre Biden de Afghaanse regering heeft betrokken bij het besluit om definitief een punt te zetten achter de Amerikaanse militaire operatie. Verwacht wordt dat dan ook de resterende zevenduizend Navo-militairen uit het land zullen vertrekken.

Akkoord met Taliban

In het akkoord dat de regering-Trump met de Taliban sloot, was afgesproken dat de streng islamitische beweging besprekingen zou beginnen over een vredesregeling met de regering van president Ashraf Ghani, maar daar is niets van gekomen. Onlangs zette de regering-Biden beide partijen nog onder druk een staakt-het-vuren af te kondigen en een voorlopige regering van nationale eenheid te vormen.

Het was de bedoeling dat de twee partijen komende vrijdag over de Amerikaanse voorstellen zouden praten op een vredesconferentie in Istanbul, maar de Taliban lieten maandag weten dat zij niet van plan zijn te komen. Zeker nu zij weten dat de militaire druk van de Amerikanen over minder dan een half jaar wegvalt, is het zeer de vraag of de Taliban nog veel animo zullen hebben om de macht te delen met de regering in Kabul.

President Ghani verkondigde onlangs nog zelfverzekerd dat het Afghaanse leger inmiddels sterk genoeg is om de Taliban tegen te houden. Maar anderen vrezen dat het vertrek van de Amerikaanse troepen zal uitlopen op een herhaling van de Amerikaanse aftocht uit Vietnam in 1975. Die betekende de ondergang van het door de Amerikanen gesteunde regime in Zuid-Vietnam.

Meer over