Weblog

'Presenteren, Nintendo moet het nog leren'

'Leuk, zo'n nieuwe controller, maar ik wil de opvolger van de Wii zien!' 'Wat, is Project Café een tablet?' 'Is dit een handheld of een console?' De verwarring was groot toen Nintendo afgelopen dinsdag op de gamebeurs E3 de opvolger van de Wii (Wii U) aankondigde. Je zou toch zeggen dat de Japanse spellengigant inmiddels genoeg ervaring heeft met het presenteren van nieuwe Systemen.

Thomas van der Kolk
Satoru Iwata Beeld afp
Satoru IwataBeeld afp

Nintendo-voorman Satoru Iwata geeft toe dat het dinsdag niet helemaal goed is gegaan. 'De focus lag nu teveel op de controller. Ik had misschien beter eerst een afbeelding van de console zelf kunnen laten zien.' Maar het is volgens hem geen blunder, omdat de controller nu eenmaal het meest opvallende kenmerk van de Wii U is.

De controller heeft namelijk de vorm van een tablet waar een touchscreen in gebouwd is, zodat je ook los van het tv-scherm kunt gamen. De controller is voorzien van alle bekende snufjes, zoals een bewegingssensor en camera's. Maar de Wii U zelf is een volwaardige nieuwe console, die - een unicum voor Nintendo - HD-beelden ondersteunt.

Dat laatste was voor heel veel mensen niet duidelijk, zo bleek uit de reacties op Twitter van de journalisten uit de zaal én van mensen die de live-stream bekeken. Ik behoorde tot de laatste categorie en ook mij werd het pas helemaal duidelijk toen de perspresentatie afgelopen was en er aanvullende informatie binnenkwam.

De Wii U werd op de beurzen ook niet heel enthousiast onthaald. Sterker nog: voor het eerst sinds de komst van de oorspronkelijke Wii moest het aandeel Nintendo binnen twee dagen 10 procent inleveren. Al met al een opmerkelijke fout van Nintendo, die in het verleden toch al behoorlijk wat aankondigingen heeft gedaan.

Maar waar het uiteindelijk om draait: is het wat, die Wii U? Da's noeilijk te beoordelen. De komst van HD-beelden lijkt me een goede ontwikkeling, en hoog tijd. De controller kan best aardig wat toevoegen aan de gameplay, zoals een apart scherm voor het kaart- of menuscherm. Maar ligt het ook lekker in de hand?

Mensen op de beurs waren volgens Iwata 'zeer enthousiast' en 'ze zagen de mogelijkheden die het systeem biedt.' Op internet zag ik toch ook veel sceptische reacties. Volgens de Nintendo-topman moet je er eers mee gespeeld hebben, voordat je er goed over kunt oordelen. Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik kan niet wachten tot volgend jaar!

Thomas van der Kolk

null Beeld
Meer over