Premiersdochter trouwt als prinses

Tony Blair en Silvio Berlusconi maken deel uit van het leger van duizend genodigden. Het halve Spaanse kabinet treedt op als getuigen van de bruid....

Premier José María Aznar wordt wel eens verweten dat hij denkt dat hij het staatshoofd van Spanje is. Bijvoorbeeld omdat hij op zijn buitenlandse reizen doorgaans zijn vrouw meeneemt, in tegenstelling tot de collega-premiers van andere landen. Een nieuw bewijs van de koninklijke neigingen is het huwelijk vandaag van Ana Aznar, de dochter van de premier, met diens voormalige assistent Alejandro Agag, dat niet alleen alle kenmerken van een society-event vertoont, maar ook van een staatsaangelegenheid.

De premiers van Groot-Brittannië, Italië en Portugal, de president van El Salvador en de voorzitter van het Italiaanse parlement zijn onder de gasten. Uit eigen land alle ministers en ex-ministers van el jefe, en de presidenten van alle staatsinstituties, van het Constitutieel Hof tot aan de ombudsman.

Een woordvoerder van de Partido Popular van Aznar bezweert dat de buitenlandse gasten hun eigen reiskosten betalen. Maar de Spaanse staat draait wel op voor de enorme veiligheidsoperatie, waaraan mogelijk duizenden politiemensen en leden van de Guardia Civil deelnemen, op een moment dat Spanje met angst wacht op nieuwe aanslagen van de ETA.

De aanstaande schoonzoon van Aznar was een van zijn trouwste medewerkers. Na zijn vertrek uit het regeringspaleis La Moncloa maakte Agag een politieke bliksemcarrière: europarlementariër, secretaris-generaal van de Europese Volkspartij, secretaris-generaal van de Christendemocratische Internationale, waarvan Aznar voorzitter is. Begin dit jaar legde hij zijn publieke functies neer om bij een Portugese bank te gaan werken.

Tot de getuigen van de bruid behoren Manuel Fraga, oprichter van de PP en ex-minister van dictator Franco, de vice-premiers Rato en Rajoy, en een van de andere mogelijke opvolgers van Aznar, ex-minister Mayor Oreja.

Alleen de staatstelevisie TVE en het persbureau EFE zijn in de kapel van El Escorial welkom. Het uitnodigingsbeleid verheldert welke media zich regeringsgetrouw kunnen noemen: alleen de hoofdredacteuren van RTVE, Antena 3, de radioketen Onda Cero en de kranten ABC, El Mundo en La Razón mogen komen.

Meer over