Premier Tusk wint Poolse verkiezingen met gemak

Het Burgerplatform van premier Donald Tusk heeft met grote voorsprong de Poolse parlementsverkiezingen gewonnen. Volgens een exitpoll zou de centrum-rechtse partij bijna 40 procent van de stemmen halen. De conservatieve oppositie onder leiding van Jaroslaw Kaczynski mag op 30 procent rekenen.

WARSCHAU - De uitslag maakt de weg vrij voor een tweede ambtstermijn van Tusk. Dat zou betekenen dat voor het eerst sinds de val van het communisme in 1989 een regering langer dan één termijn aan de macht blijft. Tusk is sinds 2007 premier van Polen.

Wellicht gaat zijn Burgerplatform opnieuw in zee met de kleine Boerenpartij, vooral sterk op het platteland. De twee partijen hebben in de Sejm een comfortabele meerderheid.

Zijn succes heeft het Burgerplatform te danken aan het feit dat het goed gaat met Polen. Sinds het voormalige Oostblokland in 2004 bij de Europese Unie kwam, is het druk bezig zijn achterstand op de rest van Europa in te halen. Tijdens de economische crisis van de afgelopen jaren was het de enige lidstaat die uit de rode cijfers bleef.

Ook kwam de oppositie opvallend zwak uit de hoek. Sinds de vliegramp van Smolensk, waarbij anderhalf jaar geleden de president en tientallen hoogwaardigheidsbekleders omkwamen, heeft Recht en Gerechtigheid van Kaczynski veel van zijn geloofwaardigheid verloren. In plaats van zich neer te leggen bij de onvermijdelijke conclusie dat het om een ongeluk ging, stelde de tweelingbroer van de omgekomen president de Russen en de Poolse regering verantwoordelijk. Zelfs de Polen, die een zwak hebben voor complottheorieën, vinden het te veel van het goede.

Nog pijnlijker was de uitslag voor het Verbond van Democratisch Links. De oud-communisten, die in het begin van de eeuw nog aan de macht waren, zouden amper 7 procent halen, hun slechtse resultaat sinds de val van het communisme. Ze worden ruim voorbijgestreefd door de nieuwe partij van de steenrijke zakenman Janusz Palikot, de grootste verrassing van de verkiezingen. Met een uitgesproken antiklerikaal programma, waarin homorechten en de legalisering van abortus en softdrugs centraal staan, zou hij 10 procent van de stemmen halen. Zijn succes zegt alles over de gestage verwestersing van Polen. Vier jaar geleden zou Palikot met zo'n programma geen schijn van kans gemaakt hebben.

undefined

Meer over