NIEUWSsrebrenica

Premier Rutte spreekt spijt uit over niet kunnen beschermen Srebrenica

Minister-president Mark Rutte heeft spijt uitgesproken over het niet kunnen beschermen van de enclave Srebrenica door Dutchbat in Bosnië in 1995. Tijdens de 25-jarige herdenking van de val van de enclave op het Potocari Memorial Center, vlak bij Srebrenica, sprak Rutte net als veel andere regeringsleiders een videoboodschap uit.

Bij de val van Srebrenica kwamen achtduizend jongens en mannen om het leven. Zaterdag werden zij op het Potocari Memorial Center herdacht. Beeld REUTERS
Bij de val van Srebrenica kwamen achtduizend jongens en mannen om het leven. Zaterdag werden zij op het Potocari Memorial Center herdacht.Beeld REUTERS

‘Helaas kunnen we de geschiedenis niet veranderen’, zei Rutte. ‘Wij worden veranderd door de geschiedenis.’ Hij zei dat Nederland ‘een diepe band voelt met de mensen van Srebrenica en degenen die niet konden worden beschermd’.

‘De verschrikkingen blijven’, zei Rutte. ‘Voor Nederland, dat als onderdeel van de internationale gemeenschap een taak op zich nam die voor altijd verbonden zal zijn aan Srebrenica. En voor de mannen en vrouwen van het Nederlandse bataljon, die zich machteloos voelden en nog steeds worden achtervolgd door die herinneringen.’

De premier, die vanwege een corona-uitbraak ter plekke niet bij de plechtigheid aanwezig kon zijn, zei ook dat het van belang blijft ‘ons uit te spreken tegen polariserende taal, het verheerlijken van oorlogsmisdadigers en ontkenning van genocide’. Bij de val van Srebrenica kwamen achtduizend jongens en mannen om het leven. Zij werden door Servische soldaten om het leven gebracht.

Excuses

Vredesorganisatie PAX vindt dat de Nederlandse regering excuses moet aanbieden omdat het 25 jaar geleden niet gelukt is om de val van de Bosnische enclave Srebrenica te voorkomen. Dat zei PAX-woordvoerder Dion van den Berg zaterdag tegen EenVandaag.

Van den Berg noemt de videoboodschap van Rutte een gemiste kans. ‘Het is goed dat Rutte direct de moeders toesprak, maar het was nog zoveel krachtiger geweest als hij de Nederlandse fouten zou hebben benoemd en erkend en excuses zou hebben aangeboden. Dat zou een heilzame werking hebben, voor de overlevenden en voor Nederland.’

Bij excuses hoort ook een vorm van herstelbetalingen, vindt PAX, in de vorm van een internationaal fonds. ‘Dat zal altijd symbolisch zijn, maar wij vinden het belangrijk dat Nederland een rol pakt om Srebrenica als stad weer wat perspectief te geven’, aldus Van den Berg.

De gemeente Den Haag maakte zaterdag bekend dat de stad een nationaal monument krijgt ter herdenking van de massamoord. Het is een initiatief van de ‘Vereniging van Overlevenden van de Srebrenica Genocide juli 1995'. Wat de locatie wordt in ‘de stad van vrede en recht', is nog niet bekend.

De genocide van achtduizend mannen en jongens in de Bosnische enclave Srebrenica, zaterdag 11 juli 25 jaar geleden, markeert het tragische dieptepunt van de Joegoslavië-oorlog. Gedurende de gehele oorlog sloegen zo’n 1,3 miljoen mensen op de vlucht naar het buitenland. Lees onze stukken over de lange nasleep van Srebrenica hier.

Meer over