Premier May steeds verder in het nauw: 'Britse parlementsleden eisen haar ontslag'

Veertig Conservatieve parlementariërs zijn bereid gevonden om het vertrouwen in de Britse premier Theresa May op te zeggen. Met acht rebellen erbij is het mogelijk om een leiderschapsverkiezing te ontketenen.

De Britse premier Theresa May Beeld afp
De Britse premier Theresa MayBeeld afp

Ook is bekend geworden dat de Brexiteers Michael Gove en Boris Johnson de premier een memo hebben geschreven waarin ze het Brexit-beleid dicteren.

De onthullingen, gepubliceerd in The Sunday Times, komen daags na de eis van Brussel dat de Britten binnen twee weken tientallen miljarden neertellen om te kunnen beginnen aan handelsbesprekingen.

Het afzetten van May zal mogelijk leiden tot nieuwe verkiezingen, iets dat de rebellen zeggen niet te vrezen. Een socialistisch beleid onder leiding van Labours Jeremy Corbyn, wiens Brexit-koers onduidelijk is, kan de Tories de gelegenheid bieden om zich te hergroeperen. Eurogezinde Conservatieven vrezen dat May wordt gegijzeld door de Brexiteers, een theorie waarvoor de brief van Gove en Johnson een nieuw bewijs vormt. De Brexiteers vinden dat May niet moet toegeven aan de eisen van de EU, wat waarschijnlijk zal leiden tot een complete breuk.

Tweede referendum?

De afgelopen weken hebben de tegenstanders van de Brexit hun strijd opgevoerd, in de hoop dat het Verenigd Koninkrijk uiteindelijk zo dicht mogelijk bij de Europese Unie blijft, of dat er een tweede referendum komt over de Brexit-overeenkomst - áls die er ooit komt. Zo hebben drie prominente eurogezinde politici een bezoek gebracht aan Brussel en heeft de architect van de EU-vertrekregeling, de Schotse diplomaat John Kerr, gezegd dat de Britse vertrekplannen niet onomkeerbaar zijn. Oud-premier Gordon Brown, die thans zijn memoires promoot, zei een tweede referendum niet uit te sluiten.

Ook aan het recente vertrek van minister Priti Patel, een Brexiteer, lijkt een Brexit-luchtje te zitten. Het nieuws dat ze op eigen houtje een Israël-politiek was gaan voeren, zou door het overwegend eurogezinde ministerie van Buitenlandse Zaken via de BBC naar buiten zijn gebracht. Tegenstanders van de Brexit buiten de blunders van minister van Buitenlandse Zaken Johnson uit om hun zaak te bepleiten. Zondag zei de Londense burgemeester Sadiq Khan nog dat Johnson moet opstappen.

'Niet buigen voor Brussel'

Samen met zijn kabinetscollega Michael Gove heeft Johnson, zo openbaarden de Britse zondagskranten, een memo aan May gestuurd waarin staat dat de beoogde overgangsperiode niet later dan 30 juni 2021 mag eindigen. Ook vinden ze dat May ervoor moet zorgen dat alle kabinetsleden vierkant achter de Brexit staan. Dat is een sneer naar minister van Financiën Philip Hammond die alles doet om de koers te verleggen naar een zo zacht mogelijke Brexit. De Brexiteers vinden ook dat May niet moet buigen voor de druk vanuit Brussel.

Binnen en buiten Groot-Brittannië zijn grote zorgen over de gevolgen van het stuklopen van de Brexit-besprekingen. Maandag bezoekt een delegatie van Europese werkgevers, onder wie VNO-NCW-directeur Cees Oudshoorn, Downing Street. Europese diplomaten dreigden vorige week om hard aan de Britse boom te schudden, oftewel om meer geld uit Londen te wringen. Volgens de Brexiteers bewijst dat dat Brussel slechts op geld uit is. Op de BBC-televisie raadde de bekende uitvinder en ondernemer James Dyson de premier aan om niet in te gaan op de 'uitzinnige eisen'.

De ene na de andere minister van de regering-May moet vertrekken - hoe lang nog tot de premier volgt?

'Seksschandalen' groot probleem voor Britse regering
De Britse premier Theresa May is dieper in de problemen gekomen. De politie zou negen jaar geleden porno hebben aangetroffen op een computer van haar rechterhand, vicepremier Damian Green.

Boys will be boys, dat was het motto van het Britse parlement
Sexminster, wordt het Britse parlement al genoemd. Opnieuw stapt een minister op vanwege een zedelijk vergrijp. Mogelijk sneuvelt hier ook een traditie. De jonge garde politici pikt seksueel wangedrag niet meer.

Meer over