NIEUWSLIBANON

Premier Libanon ontbindt kabinet na aanhoudende protesten

Het Libanese kabinet treedt af. Premier Hassan Diab kondigde maandagavond zijn vertrek aan. Demonstranten houden hem verantwoordelijk voor de explosie in de haven van Beiroet vorige week waardoor grote delen van het centrum onbewoonbaar zijn.

Ana van Es
Een betoger maandag in Beiroet. Beeld Reuters
Een betoger maandag in Beiroet.Beeld Reuters

‘Het systeem van corruptie is groter dan de staat’, stelde Diab in de televisietoespraak waarin hij zijn aftreden bekendmaakte. ‘Deze corruptie is ontploft in de haven van Beiroet.’ Vorige week dinsdag kwam daar door onbekende oorzaak een loods met ammoniumnitraat tot ontploffing, een gevaarlijke chemische stof. De schade in Beiroet is enorm. 159 inwoners kwamen om het leven. Duizenden Libanezen raakten gewond.

Hassan Diab was pas sinds januari in functie, maar wordt door de bevolking verantwoordelijk gehouden voor de explosie en de ontstane schade. Afgelopen weekeinde gingen tienduizenden Libanezen de straat op om vergelding te eisen. Zij bezetten ministeries voordat het protest met geweld werd beëindigd.

Al voor de explosie waren in Libanon grote problemen. Het land is failliet. De lokale munt is 80 procent van zijn waarde kwijt. In juli was in Beiroet soms maar enkele uren per dag stroom.

Internationaal kunnen de Libanese machthebbers op weinig steun rekenen. De Franse president Emmanuel Macron wil niet dat noodhulp ten goede komt aan de Libanese overheid. Jan Kubis, de Libanon-gezant van de Verenigde Naties (VN), liet al voor de explosie weten dat politieke en economische hervormingen noodzakelijk zijn.

In aanloop naar het aftreden van Diab kondigden veel van zijn ministers zelf hun vertrek aan. Diab legde in zijn toespraak de schuld voor de explosie en de andere problemen in Libanon buiten zichzelf. ‘Wij wilden verandering brengen voor de Libanezen, maar tussen ons en de verandering staat een onslechtbare barrière. Er is een corrupte klasse die zijn macht niet wil opgeven.’

Diab is de tweede Libanese premier in een jaar die aftreedt. Zijn voorganger, Saad Hariri, kondigde zijn vertrek aan in oktober 2019, na dagenlange massale protesten waarin Libanezen ingrijpende maatschappelijke hervormingen eisten. Een nieuw kabinet kwam er toen wel, maar de beloofde veranderingen bleven uit.

Ook nu betekent het aftreden van Diab en zijn ministers niet het vertrek van de gehele regering. President Michel Aoun blijft in functie. Ook parlementsvoorzitter Nabih Berri, die al 28 jaar op zijn post zit en het de afgelopen dagen bij demonstraties moest ontgelden als boegbeeld van corruptie, rept niet van aftreden. Onduidelijk is of de vervroegde parlementsverkiezingen die Diab dit weekeinde beloofde zullen doorgaan.

In Libanon geldt een verzuild politiek systeem waarbij de president christelijk moet zijn, de premier een soenniet en de voorzitter van het parlement een sjiiet. Sinds het einde van de Libanese burgeroorlog (1975-1990) worden politieke sleutelfuncties vaak bezet door voormalige krijgsheren uit de oorlog en hun familieleden.

Lees ook

Levens redden is in Beiroet ook een politieke kwestie
Reddingsploegen uit de hele wereld zijn in allerijl naar Beiroet gekomen om te helpen zoeken naar overlevenden. Maar daar stuiten ze op nogal wat tegenstand. ‘We zijn te gast en kunnen niet onze manier van werken opleggen.’

Groot wantrouwen onder Libanezen: ‘Dit was een bijna strategische explosie’

Kom bij de bewoners van Beiroet niet aan met het verhaal dat er toevallig een loods met ammoniumnitraat is ontploft. Velen vermoeden een verband tussen de verwoestende explosie en de komende uitspraak in het tribunaal over de moord op president Hariri in 2005 waarvan leden van de sjiitische Hezbollah worden verdacht. ‘Dit was een bijna strategische explosie.’

Meer over