Premier League mogelijk getroffen door Brexit

Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie kan verstrekkende gevolgen hebben voor de Premier League. Als de regels niet worden aangepast, dan zullen er beduidend minder buitenlanders gaan voetballen in de hoogste Engelse voetbalklasse.

Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor de Premier League? Beeld reuters
Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor de Premier League?Beeld reuters

Voetballers uit landen die deel uitmaken van de Europese Unie kunnen nu nog makkelijk aan de slag in de Premier League. Voor hen geldt een vrij verkeer van arbeid. Op basis van de huidige regelgeving verandert dat nu Groot-Brittannië heeft gekozen voor een brexit.

Zij komen dan niet meer zo makkelijk aan een werkvergunning en zullen tegen dezelfde problemen aanlopen als dat nu voetballers al doen die geen paspoort hebben van een land dat is aangesloten bij de EU. Zij moeten voldoen aan een aantal voorwaarden en komen bijvoorbeeld alleen nog in aanmerking voor een werkvergunning als ze een minimaal percentage van de laatste interlands van hun land hebben gespeeld. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de positie van hun land op de wereldranglijst van de FIFA.

Nederlanders
In het geval van Nederland, op dit moment veertiende van de wereld, betekent dat een speler minimaal 45 procent van het aantal interlands van Oranje in de laatste twee jaar moet hebben gespeeld. Van alle Nederlanders die het afgelopen seizoen nog in de Premier League voetbalden, voldoen slechts Daley Blind, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum aan die criteria.

Alle andere Nederlandse voetballers zouden in de toekomst geen werkvergunning meer krijgen in Engeland als de regels niet worden veranderd. Dat geldt nu voor Ibrahim Afellay, Erik Pieters, Maarten Stekelenburg, Marco van Ginkel, Steven Berghuis. Jordy Clasie, Jeremain Lens, Virgil van Dijk, Daryl Janmaat, Michel Vorm, Siem de Jong, Tim Krul, Nathan Aké, Michel Vorm, Leroy Fer, Patrick van Aanholt, Jeremain Lens, Vurnon Anita, Maarten Stekelenburg, Leandro Bacuna, Marvin Emnes en Timothy Fosu-Mensah.

Geen werkvergunning
Ook alle Nederlanders die op een lager niveau dan de Premier League voetballen in Engeland voldoen niet aan de voorwaarden. Volgens onderzoek van The Guardian voldoet op dit moment bijna twee derde van de Europese spelers in de Premier League niet aan de huidige voorwaarden om voor een werkvergunning in aanmerking te komen. Een gewaardeerd keeper als David de Gea van Manchester United speelde bijvoorbeeld te weinig interlands voor Spanje.

Meer over