NieuwsKosovo

Premier Kosovo treedt af na oproep Kosovo-tribunaal in Den Haag om zich te melden als verdachte

De regeringsleider van Kosovo, Ramush Haradinaj, is afgetreden. Hij zei dat dit een gevolg is van een oproep van het Kosovo-tribunaal in Den Haag. Dat wil hem als verdachte horen. Haradinaj zei dat hij zich daar beter als gewoon burger kan melden.

Premier Haradinaj van Kosovo tijdens een interview met persbureau Reuters in 2017.  Beeld REUTERS
Premier Haradinaj van Kosovo tijdens een interview met persbureau Reuters in 2017.Beeld REUTERS

Hij was commandant van de etnisch Albanese militie UÇK (Kosovo Bevrijdingsleger) die de Servische provincie Kosovo met geweld wilde afscheiden van Servië. Dat lukte uiteindelijk na een bloedige strijd in de jaren 1998-2000 en dankzij bombardementen op Servië door westerse landen. Het Joegoslavië-Tribunaal beschuldigde eerder Haradinaj van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid gepleegd tegen onder anderen Serviërs en zigeuners. Hij werd echter vrijgesproken.

Haradinaj werd na de afscheiding van Kosovo een vooraanstaand politicus en was premier in 2004 en 2005 en van september 2017 tot vrijdag. In 2015 is een Kosovo-tribunaal in Den Haag aan het werk gegaan. Het is een hof dat onder meer door Kosovo is ingesteld om de ergste misdaden uit de strijd in de jaren 1998-2000 te onderzoeken en te berechten. De UÇK zou bijvoorbeeld organen van gevangen Serviërs hebben verhandeld.

Meer over