DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Premier Kaag: de ambitie is er, nu de zetels nog

Minister Sigrid Kaag wil de nieuwe lijsttrekker van D66 worden. Beeld ANP
Minister Sigrid Kaag wil de nieuwe lijsttrekker van D66 worden.Beeld ANP

Goedemiddag,
Intelligent maar elitair, ervaren in de diplomatie maar niet getest in zware debatten: de kandidatuur van Sigrid Kaag voor het lijsttrekkerschap van D66 maakte dit weekend de tongen los. Wie is zij eigenlijk?

En verder: wordt de Nederlandse geschiedenis een beetje minder wit en mannelijk en stapt Geert Dales nog maar eens op.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief voortaan per e-mail ontvangen? Vink hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

null Beeld

KAAG, KAGER, KAAGST
Media-offensief geslaagd

Qua zetels moet er nog heel wat gebeuren, maar de ambitie van Sigrid Kaag is helder: de eerste vrouwelijke premier van Nederland worden. Dit weekend stelde Kaag zich na maanden van speculaties kandidaat voor het lijsttrekkerschap van haar partij, D66.

Dat deed ze met publicitair machtsvertoon: zondag om vijf uur knalden Eva Jinek, Op1, EenVandaag, Vrij Nederland en het AD tegelijk hun eigen embargo-interview met Kaag online. Voorzichtig valt een nieuwe trend te ontwaren, want een week eerder regisseerde Hugo de Jonge zijn kandidatuur voor lijsttrekker van het CDA met een vergelijkbaar media-offensief. Waarom een exclusief interview gunnen aan één medium, als je ook de (bijna) voltallige pers er gelukkig mee kunt maken?

Wir schaffen das (vielleicht)

Sigrid Kaag, door het raam gadegeslagen door voormalig D66-leider Els Borst, die vond dat politiek te belangrijk was om aan mannen over te laten. Beeld ANP
Sigrid Kaag, door het raam gadegeslagen door voormalig D66-leider Els Borst, die vond dat politiek te belangrijk was om aan mannen over te laten.Beeld ANP

In al haar gesprekken maakte Kaag duidelijk dat een stem op haar een stem op gematigde politiek is. Dat betekent niet dat ze van plan is haar standpunten aan te passen op wat het best scoort in opiniepeilingen, waar partijen als de VVD met regelmaat van worden beticht. Als voorbeeld noemt ze Angela Merkel, iemand die ‘rustig op momenten zelf draagvlak creëert’, zoals tijdens de vluchtelingencrisis in 2015.

Kaags eigen wir schaffen das is nog ver weg. Voor het grote publiek is de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkeling zo goed als onbekend. Wie is deze oud-diplomaat, die voor haar komst naar Den Haag de VN-missie voor de ontmanteling van chemische wapens in Syrië leidde? Een uitgebreid profiel. ‘Als je in de weg staat, walst ze over je heen.’

Line-up bijna bekend

Rob Jetten (D66). Achter hem minister Wopke Hoekstra van Financiën. Beeld ANP
Rob Jetten (D66). Achter hem minister Wopke Hoekstra van Financiën.Beeld ANP

Weinigen hadden het de afgelopen dagen over Rob Jetten, de huidige D66-fractievoorzitter in de Tweede Kamer die toch de aangewezen persoon was om definitief in de voetsporen van Alexander Pechtold te treden. Zijn kansen lijken klein in een tweestrijd met de bij de eigen achterban zeer populaire Kaag. De verwachting is dat Jetten op korte termijn zijn steun gaat uitspreken voor Kaag, nadat hij eerder al liet doorschemeren een stap opzij te zetten als een vrouw zich zou kandideren.

Daarmee tekent het deelnemersveld voor de verkiezingen in maart volgend jaar zich verder af, nadat ook SP-leider Lilian Marijnissen dit weekend de zegen van haar partij kreeg om door te gaan. De grootste vraagtekens staan nog bij Denk, waar Tunahan Kuzu en Farid Azarkan beide voor het partijleiderschap kunnen gaan, en 50Plus, waar Martin van Rooijen nog geen gehoor heeft gegeven aan de roep om de kar te trekken. En dan is er natuurlijk nog de premier: wil Mark Rutte wel door bij de VVD?

NIEUWE CANON
Dag Willem, welkom Anton

De Surinaamse schrijver Anton de Kom. Beeld Hollandse Hoogte / Spaarnestad Photo
De Surinaamse schrijver Anton de Kom.Beeld Hollandse Hoogte / Spaarnestad Photo

Dat de nieuwe canon van Nederland opschudding ging veroorzaken, was al duidelijk toen minister Ingrid van Engelshoven zei dat er meer aandacht moest komen voor de 'schaduwkanten’ van onze geschiedenis. En dat was nog vóór de protesten tegen racisme en het (in het buitenland) neerhalen van standbeelden van besmette ‘volkshelden’.

Vandaag werd de herijkte canon van Nederland gepresenteerd. Witte mannen als Floris V en Willem Drees verliezen hun prominente plek, oud-minister Marga Klompé en de Surinaamse anti-koloniale schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom treden toe tot het keurkorps. Commissievoorzitter James Kennedy zet zich schrap: ’Iedereen, ook de politiek, zal wel een mening over onze keuzes hebben.’

ANDERHALVE METER
De rek is eruit

Drie weken na ‘1 juno’ blijft de gevreesde tweede golf van het coronavirus vooralsnog uit. Het gemiddelde aantal sterfgevallen ligt onder de tien per dag, de overvolle intensive cares zijn gereduceerd tot een boze droom.

Onvermijdelijk neemt daarmee ook de roep om meer versoepelingen toe. Dat het begint te knellen is te zien op straat, waar steeds meer mensen handen schudden, knuffelen en zoenen. Het was ook te zien in Den Haag, waar dit weekend een demonstratie tegen de coronamaatregelen uit de hand liep - de ME moest de hooligans en andere herrieschoppers die het protest hadden gekaapt met waterkanonnen uiteendrijven.

Demonstranten zochten de confrontatie met de politie in Den Haag. Beeld Arie Kievit
Demonstranten zochten de confrontatie met de politie in Den Haag.Beeld Arie Kievit

Halfgare hooligans

‘Halve garen’ en ‘doorgesnoven hooligans’, noemde Rutte vanochtend de mensen die het protest ‘misbruikten’ om te rellen. Toch moet ook hij voelen dat de weerstand tegen de maatregelen breder toeneemt. Het kabinet zal hopen dat de geplande versoepelingen op 1 juli, die volgens het AD waarschijnlijk doorgaan, de druk van de ketel halen. En dan maar hopen dat die tweede golf uitblijft.

EN DAN NOG EVEN DIT
Weer stapt Dales op

Opstappen is een kunst die Geert Dales als geen ander beheerst. Eerst vertrok hij als partijvoorzitter van 50Plus (maar nog niet onmiddelijk), toen trad hij werkelijk uit het partijbestuur, en nu is Dales ook lid-af. Per vijf kantjes tellende brief nam hij in stijl afscheid van de ‘visieloze apparatsjiks, bestuurlijke tuinkabouters, regelfetisjisten en hardnekkige baantjesjagers’ die hem hebben weggejaagd.

Dales en 50Plus: eindelijk uit elkaar. Beeld Freek van den Bergh
Dales en 50Plus: eindelijk uit elkaar.Beeld Freek van den Bergh

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief voortaan per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan

Meer over