Premier Irak voorspelt dat IS in 2016 wordt verslagen

De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft maandag in een televisietoespraak gezegd dat de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) in 2016 worden verslagen. Hij zei dat '2015 het jaar van de bevrijding was en 2016 het jaar van de eindzege wordt'. Al-Abadi sprak de natie toe naar aanleiding van de herovering van de provinciehoofdstad Ramadi op de strijders van IS.

Redactie
Premier Al-Abadi spreekt de Irakezen toe. Beeld AFP
Premier Al-Abadi spreekt de Irakezen toe.Beeld AFP

De stad is volgens de Iraakse strijdkrachten weer vrijwel in zijn geheel onder controle van het regeringsleger. Voor het leger is het een opsteker, want de strijders van IS hadden tot dusverre niet veel te duchten van de Iraakse soldaten en de sjiitische milities, die ook steun uit Iran krijgen.

Het Iraakse leger hees dinsdag de Iraakse vlag boven het regeringsgebouw in Ramadi. Het regeringscomplex is nu helemaal heroverd op terreurgroep Islamitische Staat, aldus Bagdad.

De commandant van de legeroperaties in de provincie Al-Anbar, generaal Ismail al-Mahlawi, sprak dit bericht echter tegen. Volgens hem waren delen van de stad nog in handen van IS-strijders.

De gouverneur van de provincie, waar Ramadi de hoofdstad van is, hield maandagochtend nog een slag om de arm. 'We roepen geen overwinning op Ramadi uit zolang er nog IS-strijders in de stad kunnen zijn.'

Tekst loopt door onder de foto.

Het volgende doelwit?

Op verschillende plekken in Irak en Syrië wordt IS in het nauw gedreven. Maar de beste plek om de IS-strijders nu te raken is hun laatste toegang tot Turkije, schrijft correspondent Remco Andersen in deze analyse (+).

Soldaten van de Iraakse veiligheidsdiensten in Ramadi op zondag. Beeld reuters
Soldaten van de Iraakse veiligheidsdiensten in Ramadi op zondag.Beeld reuters

Ramadi en Mosul

De herovering van Ramadi lijkt wel nabij. Ramadi is de hoofdstad van de grootste Iraakse provincie Anbar, en ligt honderd kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad. Een herovering zou een fikse overwinning voor het Iraakse leger betekenen. In mei werd de provinciehoofdstad ingenomen door IS. De snelheid waarmee de terreurgroep dat voor elkaar kreeg was beschamend voor het Iraakse regeringsleger.

De Iraakse premier al-Abadi heeft steeds gezegd dat het noordelijke Mosul zal volgen als Ramadi is heroverd. Mosul is de grootste stad in handen van IS, na Bagdad en Basra is het de grootste stad van Irak. Het leger verwacht dat de strijd om Mosul veel langer zal duren dan de bijna twee maanden durende strijd om Ramadi. Mosul is voor zowel de sjiieten, de extremistische soennieten van IS als de Koerden een belangrijke stad.

IS voert op meerdere fronten de Zaterdag heeft Islamitische Staat in Syrië een verlies moeten incasseren met de inname van de Tishrindam in de rivier Eufraat door Arabische en Koerdische rebellen. Daarmee is een belangrijke aanvoerroute van de extremisten afgesloten tussen hun hoofdstad Raqqa en de stad Aleppo.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Een Iraakse militair kijkt naar gevechten in Ramadi, 27 december Beeld afp
Een Iraakse militair kijkt naar gevechten in Ramadi, 27 decemberBeeld afp
Situatie in Irak en Syrië in december 2014. Beeld Institute for the Study of War, US Central Command
Situatie in Irak en Syrië in december 2014.Beeld Institute for the Study of War, US Central Command
Situatie in Irak en Syrië in december 2015. Beeld Institute for the Study of War, US Central Command
Situatie in Irak en Syrië in december 2015.Beeld Institute for the Study of War, US Central Command
Meer over