Premier India onverwachts naar aartsvijand Pakistan

Het begon met een telefoontje vrijdagochtend om de Pakistaanse premier Nawaz Sharif een gelukkige verjaardag te wensen. Vier uur later landde de Indiase premier Narendra Modi op het vliegveld van Lahore in Pakistan voor een onverwacht en onaangekondigd bezoek. De ontmoeting tussen de regeringsleiders duidt mogelijk op een dooi in de relatie tussen India en Pakistan.

Rob Vreeken
De Pakistaanse premier Nawaz Sharif (links) en de Indiase premier Narendra Modi schudden elkaar de hand. Beeld afp
De Pakistaanse premier Nawaz Sharif (links) en de Indiase premier Narendra Modi schudden elkaar de hand.Beeld afp

Het was het eerste bezoek aan Pakistan van een Indiase premier in twaalf jaar. De van oudsher bestaande spanning tussen de twee buurlanden is des te meer gevaarlijk, omdat beide in het bezit zijn van kernwapens. Met name de regio Kashmir is een potentiële lont in het atomaire kruitvat. Drie maal voerden de landen sinds 1947 oorlog, maar van kernwapens was toen nog geen sprake.

Sharif omhelsde Modi nadat hij was geland. 'Dus u bent eindelijk gekomen', zei Sharif tegen Modi, volgens een Pakistaanse diplomaat die erbij stond. 'Ja, absoluut. Hier ben ik', antwoordde Modi. De leiders vertrokken daarop per helikopter naar het nabij gelegen landgoed van de familie Sharif. De Pakistaanse premier werd vrijdag 66 jaar. De volgende dag werd er het huwelijk van zijn kleindochter gevierd.

De twee premiers spraken anderhalf uur en hadden een gezamenlijk diner, waarna de Indiase premier naar huis vloog, uitgezwaaid door Sharif. Op tv-beelden zagen ze er ontspannen en goedgemutst uit. Midden januari zullen de twee ministers van Buitenlandse Zaken elkaar ontmoeten. Eerder deze maand hadden Modi en Sharif al een ontmoeting in de wandelgangen van de klimaattop in Parijs.

Aartsvijanden

Met zijn staaltje van persoonlijke diplomatie lijkt de Indiase premier de boodschap af te geven dat hij serieus streeft naar verbetering van de betrekkingen. Eerdere stappen gaven een tweeslachtige indruk, van toenadering afgewisseld met confrontatie. Tot veler verrassing nodigde Modi vorig jaar zijn Pakistaanse ambtgenoot uit voor zijn inhuldigingsceremonie als premier, maar drie maanden later maakte hij abrupt een eind aan gesprekken over de Kashmir.

Die kwestie behoorde vrijdag volgens woordvoerders tot de gespreksonderwerpen. Waarschijnlijk spraken de regeringsleiders eveneens over Afghanistan. Ook daar staan de belangen van de buurlanden vaak haaks op elkaar.

Modi landde vrijdag in Lahore komend vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul. Daar was hij aanwezig geweest bij de inauguratie van het nieuwe parlementsgebouw, dat was gebouwd met financiële steun van India. Hij nam ook drie Mi-25 aanvalshelikopters mee voor de Afghanen en vijfhonderd studiebeurzen voor 'de kinderen van de martelaren van het Afghaanse leger'.

De Indiase premier Narendra Modi. Beeld reuters
De Indiase premier Narendra Modi.Beeld reuters

De Pakistaanse regering kijkt met argusogen naar de bemoeienissen van India met Afghanistan. 'Sommigen willen niet dat wij hier zijn', zei Modi in Kabul. 'Maar u weet dat India hier is om bij te dragen, niet om te concurreren. Om de fundamenten voor de toekomst te leggen, niet om het vuur van conflict aan te wakkeren.'

De machtige bevelhebber van het Pakistaanse leger, generaal Raheel Sharif, bracht zondag een bezoek aan de Afghaanse hoofdstad. Hij ontmoette president Ashraf Ghani, ter voorbereiding van vredesonderhandelingen met de Taliban onder auspiciën van Pakistan. De Taliban hebben altijd nauwe banden gehad met delen van het Pakistaanse veiligheidsapparaat, in het bijzonder de geheime dienst ISI.

Meer over