Premier gaat ten onder wegens geruchten over corruptie Turkse parlement stemt Yilmaz weg

De Turkse premier Mesut Yilmaz is woensdag volgens verwachting naar huis gestuurd door het parlement. Een meerderheid nam een motie van wantrouwen aan tegen de regeringsleider die wordt verdacht van malversaties bij de privatisering van de Turk Ticaret Bank....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

Van de 550 parlementariërs stemden er 314 voor de motie waarin de premier wordt beschuldigd van corruptie. Voor aanvaarding waren 276 stemmen (de helft plus een) genoeg geweest.

Twee weken geleden liet voorman Deniz Baykal van de socialistische Republiekeinse Volkspartij Yilmaz al in de steek. Deze was afhankelijk van de gedoogsteun van Baykal.

Volgens de Turkse grondwet moet president Suleyman Demirel nu een beoogd premier aanwijzen om een nieuwe regering te vormen. Traditioneel is dit de leider van de grootste oppositiepartij in het parlement, maar omdat de islamistische Faziletpartij (de Partij van de Deugd) de grootste is, zullen de seculiere partijen alles in het werk stellen om dat te voorkomen. Volgens een politieke waarnemer staat Fazilet ook niet te springen om een regeringsleider te leveren. 'Die partij heeft momenteel geen enkele baat bij deelname aan een regering, in tegenstelling tot de andere. Die proberen juist wel munt te slaan uit regeringsdeelname.' Toch zei partijleider Recai Kutan dat Fazilet bereid is te proberen een regering te vormen die kan rekenen op steun van het parlement.

De seculiere partijen als de Moederlandpartij (ANAP) van Yilmaz en de oppositiepartij DYP (Partij van het Ware Pad) van oud-premier Tansu Çiller zouden al weken achter de schermen onderhandelen met de Democratisch Linkse Partij (DSP) van Bulent Ecevit over een overgangskabinet.

Wat voor coalitie er uit zal rollen, is volgens waarnemers volstrekt onduidelijk. De plotse liefde tussen ANAP en DYP werd mede tot uitdrukking gebracht in het parlement, toen de partijen een corruptieonderzoek naar zowel Çiller als Yilmaz wisten te blokkeren.

Voor de man in de straat maakt het allemaal weinig uit, blijkt uit de reacties. Een waarnemer: 'De Turkse politieke moraal is aan zoveel erosie onderhevig, dat mensen zich ervan afkeren. Zij vinden het bijvoorbeeld onbegrijpelijk dat Yilmaz ervoor heeft gezorgd dat Çiller weer de dans ontspringt.'

President Demirel wil dat er snel een interim-regering komt, omdat het land op 18 april naar de stembus gaat. Hij zal Yilmaz daarom vragen aan te blijven als waarnemend premier. Die heeft dan maximaal 45 dagen om een coalitie te formeren en een lijst met kabinetsleden aan de president te overhandigen. Overigens is het niet uitgesloten dat de parlementsverkiezingen zullen worden vervroegd.

Als na 45 dagen geen regering is gevormd, stelt de president zelf een meerpartijenregering samen en schrijft hij binnen negentig dagen algemene verkiezingen uit. Demirel kan zijn kandidaat-premier op elk moment laten vallen en een andere formateur aanwijzen.

Meer over