Premier Curaçao maakt val van zijn kabinet bekend

De Curaçaose premier Gerrit Schotte gaat vandaag het ontslag van zijn kabinet indienen. Dat kondigde hij aan in de nacht van donderdag op vrijdag, na afloop van de vergadering van de partijraad van zijn Movemento Futuro Korsou (MFK).

Jean Mentens
De koninklijke familie op bezoek op Curaçao. Beeld ap
De koninklijke familie op bezoek op Curaçao.Beeld ap

Die partijraad was met spoed bij elkaar geroepen om dissident Dean Rozier tot ander inzicht te brengen. De MFK-fractieleider had eerder deze week het vertrouwen in de regering opgezegd. Hij wilde enkel nog steun verlenen aan een zakenkabinet dat verkiezingen in het vooruitzicht zou stellen en hij wilde vooral niets meer te maken hebben met coalitiepartner Pueblo Soberano (PS).

De regerende coalitie verloor zo definitief de meerderheid in de Staten. Vorige week had immers ook Eugene Cleopa van coalitiepartner MAN zijn steun aan het kabinet al opgezegd. Hij wilde ook niet meer met PS in zee.

Schotte zei dat het er na een eerder gesprek met Rozier op leek dat die zijn zetel zou teruggeven aan de partij. Daar was donderdagavond geen sprake meer van. Het kwam Rozier op bittere en emotionele verwijten te staan van partijleden.

Sereniteit
Rozier had de partijraad al eerder verlaten toen het duidelijk was dat hij zijn partijgenoten niet van zijn standpunt kon overtuigen. Hij gaf aan nu alleen door te gaan en de dialoog te willen met iedereen "die er samen voor wil zorgen dat de rust en de sereniteit weer terugkeren in ons land.'

Na afloop van de bewogen partijraad zei Schotte later op de dag nog te willen vergaderen met zijn voltallige ministersploeg en te bekijken 'wat er nu te doen staat volgens artikel 53 van de staatsregeling'. Dat artikel voorziet in nieuwe verkiezingen.

Op 19 oktober zijn er nieuwe verkiezingen in Curaçao.

Meer over