Premier Aruba: Nederland 'te onverschillig' over vluchtelingenstroom Venezuela

De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes noemt de Nederlandse houding ten aanzien de vluchtelingenstroom richting de ABC-eilanden 'te onverschillig en irritant'. Wever-Croes zegt dit in aanloop naar de Venezolaanse presidentsverkiezingen die zondag plaatsvinden.

Minister-president Evelyn Wever-Croes van Aruba tijdens een persconferentie. (ANP) Beeld
Minister-president Evelyn Wever-Croes van Aruba tijdens een persconferentie. (ANP)

Venezuela gaat momenteel gebukt onder een humanitaire en politieke crisis. Aruba, dat onderdeel is van het Koninkrijk der Nederlanden, ligt op nog geen 40 kilometer uit de Venezolaanse kust. Het eiland heeft sinds de crisis in Venezuela te kampen met een toestroom van vluchtelingen. Momenteel zijn op Aruba al zo'n 5.000 vluchtelingen uit Venezuela, die het eiland bereikten via vliegtuig of bootjes. Het eiland vreest dat dit aantal zal oplopen na de verkiezingen.

Op hulp van Nederland hoeft Aruba niet te rekenen, zegt Wever-Croes in NRC Handelsblad. 'Nederland wil daaraan niet meehelpen, aan alles hangt een prijskaartje. Maar je kunt die mensen toch niet de honger in terugsturen. Alleen van het ministerie van Defensie krijgen we hulp bij de logistiek', zegt ze.

Ook bekritiseert Wever-Croes in het interview de 'twee gezichten' van Nederland in de relatie met Venezuela. Aan de ene kant wordt het EU-beleid met sancties tegen de regering van president Nicolás Maduro door Nederland gesteund, aan de andere kant was minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok onlangs in Caracas en stond hij daar pal naast een delegatie van de Venezolaanse regering. Wever-Croes zegt ook te zijn uitgenodigd, maar niet mee te willen doen aan 'een show'.

Venezuela kondigde begin dit jaar een eenzijdige economische- en transportblokkade tegen Aruba, Bonaire en Curaçao af. De eilanden zouden volgens de Venezolaanse president niet genoeg doen om smokkel van onder meer drugs en wapens tegen te gaan. In Caracas ondertekende Blok een akkoord dat een einde maakt aan deze blokkade.

Uitzettingsbeleid

Vorige maand werd tijdens een overleg tussen Blok en de premiers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten nog beklonken dat Nederland zich schaart achter het uitzettingsbeleid van de drie autonome Caribische eilanden. De vertrekkende Venezolanen worden gezien als economische migranten, niet als politieke vluchtelingen die moeten vrezen voor individuele vervolging.

Om die reden voldoet het merendeel niet aan de criteria van het Vluchtelingenverdrag, aldus Blok in april. Daarom moeten ze 'snel terug', volgens de minister. Kritiek van deskundigen dat sancties tegen Venezuela de vluchtelingenstroom aanwakkeren omdat ze de leefomstandigheden in het land verslechteren, wuift Blok weg: ‘Niet ieder soort sancties leidt tot een grotere uitstroom.’

Op Curaçao, waar momenteel meer dan 6.000 Venezolanen verblijven, is door de bevolking al een wens uitgesproken voor een 'humaner' beleid, waar nu dus ook Wever-Croes van Aruba voor lijkt te pleiten. De Arubaanse regering zou bezig zijn met plannen voor een tentenkamp waar plaats is voor zo'n 500 Venezolaanse vluchtelingen.

Venezolanen zien Curaçao als een toevluchtsoord. Honderdduizenden zijn naar buurlanden gevlucht, wegens de snel groeiende armoede in hun land. De inflatie komt dit jaar naar schatting uit op 13.000 procent, levensmiddelen zijn schaars of onbetaalbaar. De socialistische president Nicolás Maduro heeft zowel de economie als de democratie in het Zuid-Amerikaanse land de nek omgedraaid.

Meer over