Predikant: Lang leve Wilders

‘Wat mij betreft: lang leve Wilders! Als hij protesteren wil tegen een steeds groter wordende instroom van allochtonen, mijn zegen heeft hij....

Dat schrijft de protestantse predikant André Troost (59) uit Heusden in het plaatselijk kerkblad Voetius. Troost, die zeven jaar in Amsterdam heeft gewerkt, maakt wel de kanttekening dat de instroom van buitenlanders aan de Nederlanders zelf te danken is. Al in zijn jeugd in Den Haag zag hij hoe buitenlanders het werk deden dat de Nederlanders niet wilden doen.

De PVV-voorman heeft volgens Troost gelijk, als hij de fundamentalistische versie van de islam niet vindt passen in onze joods-christelijke cultuur. De predikant vraagt zich echter af, of Wilders’ ‘beledigende hint om de Koran uit te dunnen tot een ludiek stripblad of zijn oproep de Koran zelfs compleet te verbieden’ wel in die cultuur passen. Hij verwijst Wilders naar het voorbeeld van Jezus Christus, die geen blad voor de mond nam en zelfs tafeltjes van handelaren in de tempel omvergooide, maar niet verder ging.

Troost vindt Wilders’ strijd tegen nog meer buitenland binnen de Nederlandse grenzen en diens verzet tegen gewelddadig extremisme en een middeleeuwse interpretatie van de Koran ‘fantastisch’. De politicus moet echter niet gaan schelden, kwetsen, beledigen en verbieden. ‘Vergeet bovendien niet: je hebt te maken met een cultuur die eerwraak kent. Houd je verhaal, maar houd het verbaal en roep niet op om te verscheuren en te verbranden’, houdt de Brabantse predikant de PVV-leider voor.

Meer over