Powell zegt bij bezoek aan Balkan blijvende steun toe

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, heeft tijdens een bezoek aan Macedonië en Bosnië bevestigd dat de VS betrokken blijven bij de Balkan, 'politiek, economisch en zonodig met militaire hulp'....

Verwijzend naar de rebellie van Albanese Macedoniërs , complimenteerde Powell de Macedonische regering vrijdag vanwege het 'proportionele antwoord op het geweld'. De Amerikaanse minister riep in een 'emotioneel gesprek' de Albanese leiders uit Kosovo op het gebruik van geweld af te zweren. Hij zei dat het geweld van Albanese rebellen in Macedonië 'de internationale steun ondermijnt voor Kosovo', waar Albanezen in de meerderheid zijn.

Later vloog Powell door naar Bosnië, waar hij waarschuwde voor de kans dat 'extremistische elementen de wet van de jungle laten terugkeren'. Powell doelde op Bosnische Kroaten die in Bosnië een eigen staat willen stichten.

Powells eerste bezoek aan de Balkan werd voorafgegaan door een bijeenkomst van de Contactgroep, waarin de VS, Rusland, Groot-Britannië, Frankrijk, Duitsland en Italië hun Balkan-beleid trachten te coördineren. De Contactgroep was unaniem in haar veroordeling van het geweld in Macedonië, Kosovo en Bosnië.

De zes landen riepen de Joegoslavische deelrepubliek Montenegro op zich niet af te scheiden en spraken hun steun uit voor 'een democratisch Montenegro binnen een democratisch Joegoslavië'. In Montenegro worden deze maand verkiezingen gehouden die kunnen leiden tot een referendum over onafhankelijkheid.

Powell onderstreepte dat hij ondanks de crisis tussen China en de VS naar Europa was gekomen om de 'betrokkenheid van de regering-Bush bij de Balkan' te tonen. Hij zei dat Amerikaanse troepen in Bosnië en Kosovo zouden blijven 'als onderdeel van onze bondgenootschappelijke taken'. Maar de minister maakte er geen geheim van dat Washington studeert op mogelijkheden om een deel van de troepen terug te trekken. 'We zoeken naar kansen om te reduceren, maar niet naar kansen om er helemaal vandoor te gaan.'

Volgende maand komen de NAVO-ministers bijeen om te bezien of de vredesmachten in Bosnië (18 duizend militairen) en Kosovo (37 duizend) verder kunnen worden afgeslankt. Powell kondigde aan dat de VS, die nog negenduizend militairen op de Balkan hebben gelegerd, willen bekijken of bepaalde NAVO-taken kunnen worden uitgevoerd door 'internationale politie-eenheden'.

Meer over