Pover Engeland staat al direct onder grote druk

Zorgelijke gezichten en sombere analyses gaven een uitstekende indicatie van de enorme teleurstelling bij Engeland na het gelijkspel (1-1) in de openingswedstrijd van de 'poule des doods' tegen Zweden....

'Als we willen doorgaan op het WK, zullen we de duels tegen Argentinië en Nigeria als finales moeten spelen', zei de Zweedse coach in Engelse dienst. In de confrontatie tegen Argentinië van vrijdag zal Engeland moeten stunten.

In tegenstelling tot de kwalificatie voor het WK, waarin bedruktheid onder coach Keegan gaandeweg plaats maakte voor zelfverzekerdheid onder Eriksson, toonde Engeland zich gisteren van zijn kwetsbaarste kant. Dat het nationale elftal al 34 jaar niet gewonnen had van Zweden, bleek zijn invloed te hebben. Combinaties werden geschuwd en het oude, verfoeide kick and rush maakte het spel van de Engelsen voorspelbaar.

Logischerwijs ging alle aandacht in het Engelse kamp in de aanloop naar het duel tegen Zweden uit naar de revalidatie van aanvoerder Beckham, die op 10 april een botje in de linkervoet brak. Zijn herstel, zo was de verwachting, zou in belangrijke mate de prestaties van de nationale ploeg op het WK bepalen.

Sneller dan verwacht maakte de sterspeler van Manchester United zijn rentree en het was dan ook niet verwonderlijk dat juist hij aan de basis stond van één van de weinige goede aanvalsopzetten van de Engelsen. Zo kopte verdediger Campbell na 24 minuten raak uit een hoekschop van Beckham, de eerste serieuze doelpoging van de wedstrijd.

De treffer was voor de Engelsen aanleiding nadrukkelijk gas terug te nemen, wat Zweden steeds meer hoop gaf op de gelijkmaker. Spitsenduo Larsson-Allbäck, voor rust volledig geneutraliseerd, speelde een onbevangen tweede helft waarin het intiatief steeds nadrukkelijker werd gegrepen door de ploeg van bondscoaches Lagerbäck en Söderberg.

Opmerkelijk was het afwezige optreden van essentiële spelers als Scholes, Heskey en Owen aan Engelse kant. Heskey kon ter verdediging nog aanvoeren dat hij aan de voor hem onwennige linkerkant was geposteerd. Maar Scholes, die vooral opviel door een veelvoud aan onnodige overtredingen, en Owen, die zich leek te verstoppen, maakten een zeer povere indruk.

De grootste dissonant aan Engelse kant was rechtsback Mills. De vleugelverdediger van Leeds United vond het nodig veelvuldig balbezit te claimen en verzaakte zijn defensieve taken nadrukkelijk.

Na een uur leidde hij de onvermijdelijke tegentreffer van Zweden in. Alexandersson profiteerde van slecht uitverdedigen van Mills en passeerde doelman Seaman van de rand van het strafschopgebied met een niet geheel onhoudbaar afstandschot, 1-1.

Vijf minuten later verving Eriksson Beckham door Dyer, de eveneens door blessures geteisterde vleugelspeler van Newcastle United. 'Ik denk dat David een beetje vermoeid was', lichtte Eriksson zijn keuze toe.

Een totale deceptie bleef Engeland bespaard, mede door toedoen van Seaman die twee keer uitstekend redde op inzetten van Lucic, nota bene een verdediger. In blessuretijd kreeg Larsson zelfs nog een grote kans om Zweden naar de winst te schieten, maar de aanvaller van Celtic reageerde niet alert genoeg na een nieuwe misser in de Engelse defensie, deze keer van Cole.

Mopperen lieten de Engelsen daarom ook maar achterwege, maar de verslagenheid was niettemin groot. Tegen Argentinië, de grote rivaal uit de WK-historie, kan een nieuwe off-day desastreuze gevolgen hebben.

Meer over