Potje rugby is te wild voor exclusieve Engelse scholen

Een van de meest exclusieve Britse kostscholen heeft rugby van het lesrooster geschrapt. De duizend jaar oude public school King's School in Ely (Cambridgeshire) is bang voor aansprakelijkheidsclaims van leerlingen die bij deze sport kwetsuren hebben opgelopen....

'Rugby is blessuregevoelig en een uiterst moeilijke sport voor scheidsrechters om te leiden. Hierdoor is het voor scholen vaak ondoenlijk om goede arbiters en coaches te vinden', heeft headmaster Richard Youdale van de exclusieve school geschreven aan de ouders die jaarlijks 15 duizend pond schoolgeld betalen. Onlangs moest een public school in Newcastle een schadevergoeding van meer dan honderdduizend pond uitkeren aan een leerling wiens ambities om tandarts te worden wreed werden verstoord doordat hij als gevolg van een rugbytackle een ernstig rug- en nekblessure opliep. Ouders zijn mondiger geworden en deinzen er niet voor terug scholen voor de rechter te slepen als er tijdens lestijd iets met hun kroost gebeurt. Andere Engelse scholen hebben zich al gedwongen gevoeld op te houden met 'risicovollere' activiteiten als bergbeklimmen en wildwatervaren.

De ouders van de leerlingen van King's School zijn echter niet onverdeeld gelukkig met het besluit van de school. Het stalen van de spieren wordt als een even belangrijke taak van public schools gezien als het verhogen van het intelligentiepeil. Rugby brengt de great and good van het toekomstige establishment traditioneel atletisch vermogen, zelfdiscipline, teamgeest en moreel bij. Zonder deze eigenschappen loopt het land het risico in de toekomst te worden geleid door zwakkelingen die in de wereldscrum al snel het loodje zullen leggen.

Meer over